Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакваме отлив на организираните туристи от Украйна и Русия заради събитията в региона

БНР Новини
Снимка: Венета Николова

Никой не знае какъв ще бъде развоят на събитията на Кримския полуостров през идните месеци. Непредвидимата, високо рискова обстановка в региона прави невъзможни всякакви прогнози и по отношение на влиянието й върху родния туризъм. Още повече, че браншът разчита много на украинските и на руските туристи, за които страната ни е топ дестинация за летни и зимни почивки. Да очакваме ли отлив на гости от този регион? Съдейки по прогнозите на експерти отговорът е по-скоро да.

Снимка

Тревожен спад на ранни записвания за Българското черноморие от страна на украинските и руските гости отчитат туроператори и кметове на морските ни общини. Някои дори алармират за масово анулиране на почивките у нас от тези две, толкова важни за туристическия ни пазар държави. На фона на близо 14-процентния ръст на украински туристи през миналата година, сега браншът се тревожи как ще протече задаващия се летен сезон. Годишно над 200 хиляди украинци посещават България, като 35 на сто от тях пристигат с цел туризъм. Украйна пък е транзитна страна за много руснаци, запътили се към нашето Черноморие и към курортите на юг от България. Ескалацията на напрежението в региона обаче застрашава както индивидуалните пътувания с автомобил, така и организираните автобусни превози от тези страни.

Снимка

А какво да кажем за детските лагери на морето, които по традиция посрещат предимно пристигащи с автобуси малчугани от Русия и Украйна? Немалка част от курортите ни разчитат именно на тях, за да напълнят базата си в самото начало на сезона, когато туристическият приток е все още слаб. Сега стопаните им кършат ръце и се чудят какви договори да сключват за идващото лято. И още – браншът се притеснява и от евентуалните санкции към Русия от страна на ЕС, свързани най-вече с визовия режим, който сериозно ще ограничи достъпа на руски туристи у нас. Ако настъпи срив на местните пазари, родният туризъм сериозно ще пострада, вещаят мнозина. Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, обаче, вижда светлина в тунела. Според него, нашият коз срещу отлива на туристи от Русия и Украйна са ваканционните жилища. Десетки хиляди граждани от въпросните държави са щастливи притежатели на т. нар. „втори дом” в България, твърди Драганов. Според него тези хора ще изберат да прекарат лятото си в закупените от тях жилища в красива, евтина и най-вече спокойна България.

Снимка

„България е дестинация, която предлага сигурност”, допълва Драганов. „И от тази гледна точка семействата с деца се очакват да пристигнат тук, за да използват закупените жилища, като втори дом. Без допълнителни разходи тази тяхна инвестиция може да бъде ползвана и от близки, приятели, роднини, колеги… В същото време цените у нас са много по-ниски от тези в Украйна или Русия, да не говорим, че да имаш втори дом в близка страна също е предимство.”

Снимка

Едва ли обаче повишеният интерес към ваканционните жилища ще компенсира очертаващия се туристически отлив от Украйна и Русия. Напрежението се изостри още повече тези дни, когато български компании масово оттеглиха заявеното вече участие на предстоящата туристическа борса в Киев. Изтъкнатата от тях причина е нагнетената обстановка в района. В същото време организаторите на двадесетото издание на форума заявиха, че той ще се състои, както е предвидено и че на него ще се представят 658 участници от 61 държави. Не става ясно защо точно в този критичен момент, български туроператори се отказват от възможността да участват на една от най-значимите туристически борси в региона, за да задържат позициите си на този важен за нас пазар. Още повече, че украинците и руснаците, които разпускат у нас, са желани и ухажвани туристи. Повечето от тях са сравнително заможни представители на средната класа и не се скъпят на бакшиши и допълнителни разходи. Вероятно това дава основание на някои наблюдатели да не очакват сериозни сътресения. Според тях пазарът в региона е толкова голям и необятен, че винаги ще се намерят желаещи да отдъхват в родните курорти. А може би сривът в ранните записвания ще бъде донякъде наваксан в един по-късен етап? Както знаем, гражданите на тези две държави, подобно на нас, българите, са непредвидими в плановете си за почивка и обикновено решават в последния момент къде и кога ще прекарат отпуската си. Така че, не ни остава нищо друго, освен да стискаме палци и да гадаем как ще протече предстоящият летен сезон.

Снимки: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47

С великденско гмуркане в морето започва юбилейният сезон на остров Света Анастасия

Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..

публикувано на 04.05.24 в 09:15

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15