Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Квартет „Абагар” покорява света с изкуство си

Снимка: личен архив
Младият вокален състав при Шуменския университет „Еп. Константин Преславски ” започва дейността си през 2006 година с участие в Националния фолклорен събор „Мост между поколенията” – Търговище и заслуженото отличие „най-добър студентски състав”. Забелязан е от етномузиколога Румяна Цинцарска, която се изказва ласкаво за изпълнението му и кръщава квартета с името „Абагар”. Това е първата печатна книга на новобългарски у нас,издадена от епископ Филип Станиславов от Ореш, Великотърновско. След няколко години момичетата от „Абагар” – Калина Чолакова, Стефка Томова, София Генова и Христина Йорданова, участват във вълнуващ концерт в селото за честванията на 360 години от създаването на книгата.

По съвпадение в село Ореш е родена Сашка Ченкова – диригент и основател на квартета. Тя е хоноруван асистент по народно пеене в Шуменския университет, преподавател в Националното училище за фолклорни изкуства – Котел, сърцата жена, която прави много за запазването на музикалната традиция. „Певиците в „Абагар” са много добри, разказва тя. – Репетициите не бяха чести, но това, което изисквах, беше приятелско отношение, дисциплина, силна връзка с автентичната народна песен. Калина Чолакова, София Генова и Стефка Томова са с музикално образование, а Христина Йорданова, най-ниският глас, е филолог с интелигентен музикален усет. Предизвикателство беше да изберем подходящ репертоар, който да отговаря на натюрела на гласовете. Учих дирижиране при Стефан Мутафчиев в Академията в Пловдив и винаги ми е харесвал неговия стил. С музиката му момичетата намериха своето съкровено, истинско звучене. В първия ни албум „На добро”, издаден от радио Шумен за 75-тата годишнина на БНР, звучат песни на Мутафчиев, Кюркчийски, Кутев и други майстори на автентична народна и ортодоксална музика.”

Сашка ЧенковаЗа осем години на сцената квартетът постига много в художественото претворяване набългарската народната музика. Проявява младежки ентусиазъм, оригиналност, прецизност и изящество в изпълненията си. В две последователни години печели три златни медала от Международния младежки фестивал-конкурс „Фолклор без граници” – Албена. Значителни са успехите му на чужда сцена, чуйте разказа на Сашка Ченкова:

Още с първите си изпълнения в диска „На добро” „Абагар” дава заявка за състав с голям потенциал. Не закъсняват оценките за изпълненията му:

„С изненада, учудване и благодарност слушах квартета в консерваторията на град Пори, Финландия. С чистата звучност и бистрота на звукоизвличането той прави чест на ръководителката, учебното заведение и град Шумен. Ваш Огнян Василев”

„Най-добрият женски вокален квартет, който съм слушал досега и най-хубавите момичета! Пожелавам много професионални успехи и награди” – Сашо Митев от Скопския университет „Св.Кирил и Методий”.

„Прекрасни сте „Абагар”. Възхитихте ме с чудесните си гласове, с изключителното си ансамблово мислене и музициране, с обичта си към народната ни песен! Поздравления за вас, красиви и талантливи момичета и великолепната ви педагожка Сашка Ченкова” – Ваня Монева, диригент на хор „Космически гласове”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Международен квинтет с Васко Василев ще свири за 24 май в Айфеловата кула

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Айфел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще са заедно на сцената,..

публикувано на 17.05.24 в 11:27

Крис Гран – "Две сърца "

След като издаде дебютния си албум "Две сърца", Крис Гран представя и видеото към заглавната песен. Младият изпълнител е написал музиката и текста специално за авторската си колекция. "Избрах тази песен да даде заглавие на дебютния ми албум, защото тя..

публикувано на 17.05.24 в 10:15
Българският посланик във Вашингтон Георги Панайотов и проф. Сузана Клинчарова

Проф. Клинчарова дарява своите записи на Библиотеката на Конгреса в САЩ

Българската арфистка проф. Сузана Клинчарова ще дари на Библиотеката на Конгреса на САЩ цялото си творчество, с което ще стане първият български музикант, който прави такъв жест, съобщи във Фейсбук посолството на България във Вашингтон. Така..

публикувано на 14.05.24 в 08:15