Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симо Лазаров представя мултимедийната оратория-импресия „Божественото начало”

БНР Новини
Снимка: личен архив

СнимкаЕлектронният звук безспорно е едно от най-революционните постижения в областта на музиката за XX в. Усетил потенциала му, Симо Лазаров насочва цялата си креативност в тази сфера, което го превръща в основоположник на електронната музика в България. Негова е заслугата за създаването преди четири десетилетия на първото студио за електронна музика в Българското национално радио. По случай годишнината на 12 март, заедно със свои колеги и възпитаници от Нов български университет, той изнесе мултимедиен концерт. Проф. Симо Лазаров преподава там „Компютърно музициране и тонрежисура”. След тази изява предстои друга, много по-мащабна по своя замисъл. На 14 март в Първо студио на БНР ще бъде изпълнена мултимедийната оратория–импресия „Божественото начало” от Симо Лазаров. Творбата е отличен пример как електрониката намира приложение в големите музикални форми, а авторът я описва като „мозайка от различни исторически събития, преплетени във времето”. Композиторът започва работа върху произведението през 2003 г., а седем години по-късно „Божественото начало” има своята премиера. За размерите на проекта, можем да съдим и по изпълнителския му състав – синтетичен симфоничен оркестър, хор, солисти и електроника. „Искам да предам идеята, че божественото начало, заложено у твореца, трябва да се развива, казва авторът. – Така всеки ще остави следа след себе си. Опитах се да предам различни моменти от историята на човечеството. От друга страна, исках да издигна на пиедестал несломимия дух на човека, който независимо от всички исторически събития, ще пребъде във вековете.”

Любопитна подробност е, че в творбата може да се чуе древен еврейски духов инструмент, наречен шофар, който играе важна роля в драматургията на ораторията-импресия.








Целият концерт можете да гледате тук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15