Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенсионният модел – какви промени предстоят или „пилците се броят наесен”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

При какви условия ще се пенсионират догодина българите? Замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране за работещите в третата, най-масова категория, осигурени от управляващите през 2014-а, най-вероятно няма да се повтори. Каква възраст и осигурителен стаж ще са необходими, за да се излезе в заслужен отдих – предстои да се види при дебатите около бюджета за следващата година. За ефектите върху пенсионната система от действията на правителствата през последните десетина години, мнение на Иван Нейков, бивш социален министър в правителството на СДС. През 2000 г. това правителство сложи началото на реформата в българския пенсионен модел с дългосрочни цели до 2032 г. Мерките трябваше да стопят дефицита в бюджета на НОИ и да стабилизират осигурителната система.

„Ерозия на пенсионния модел – всъщност това се прави стъпка по стъпка през последните десетина години”, смята Иван Нейков. Създават се проблеми пред функционирането му, като се увеличава непрекъснато броят на ранните пенсионери. Освен това се спират и малките стъпки за нарастване на възрастта за пенсиониране, намалява се размерът на осигурителните вноски. Всичко това води към крайната цел – много сериозен дефицит на НОИ и още дълго време плащане на ниски пенсии. При пенсионната „ваканция” тази година ще се пенсионират между 13 хиляди и 30 хиляди души. Това увеличава разходите на НОИ, следователно и дефицита в 9-милиардния му бюджет. А известно е, че почти 53 процента от него идва не от осигурителни вноски, а от данъците, които всички ние плащаме. Колкото повече отлагаме радикалните стъпки, свързани с изравняване на пенсионната възраст на мъжете и жените, с обвързване на продължителността на живота с годините за излизане в пенсия, също и прекратяване на вариантите на ранно пенсиониране, идва моментът, в който не 52, ами сигурно 92 процента от парите на НОИ ще идват от данъци. Това вече не е осигурителна система, а се превръща в национална система за социално подпомагане. Ето в това превръщаме осигурителната си система. Час по-скоро трябва да спре популизмът, но за съжаление пенсионният модел и развитието му е заигравката на всички политици, когато наближат избори, независимо дали разбират или не разбират от това. Трябва да бъдат чути експертите. Мерките са непопулярни, но трябва да е ясно, че колкото повече ги отлагаме, толкова по-тежки ще станат следващите мерки, които трябва да предприемем.”

„Вече направихме белята, като намалихме осигурителните вноски. Но те не са данъчна тежест, а вложение в бъдещето”, казва Мика Зайкова, експерт в КТ „Подкрепа”. Затова, според нея, не е толкова страшно предложението на КНСБ да се увеличи с един процент пенсионната вноска и също с толкова вноската за безработица. А връщането на т. нар. точкова система за пенсиониране, при която се събират в обща сума стажът и годините за пенсиониране, ще реши проблема с огромната безработица.

„Моите виждания, както и на моите колеги от „Подкрепа” са в две посоки”, казва Зайкова. „Първо, промените да стават плавно, защото дори и в една Германия пенсионната възраст се увеличава с един месец на година, докато ние правим един скок. И второ, да се опитаме, ако е възможно, да възстановим точковата система. Тя решава един дисбаланс. Например, човек навършва изискваната за мъжете възраст от 63 години и осем месеца. Но дори и след като навърши 65 години, той може да няма изисквания стаж. А виждате какво става – уволнените хора, ако са над 50 години, трудно си намират работа, следователно имат прекъсване на трудовия стаж. Ето защо мисля, че трябва да се работи в тези две посоки. От една страна, и възрастта, и осигурителния стаж да растат плавно. От друга страна, да се съобразим със страхотната безработица, която имаме. Едно прекъсване на трудовия стаж създава проблеми на хората. Може би трябва да помислим за възстановяване на точковата система в някакъв вариант.”

Да напомним, че от началото на 2012-а с по четири месеца на година започна да расте както възрастта, така и осигурителният стаж за работещите в най-масовата категория труд. На тях сегашното правителство даде едногодишна „ваканция”. За да се пенсионират през тази година жените трябва да имат навършена възраст от 60 години и осем месеца и осигурителен стаж от 34 години и осем месеца. За мъжете условията са съответно 63 години и осем месеца и осигурителен стаж 37 години и осем месеца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер отговаря на въпроси на граждани

На въпрос на граждани, защо украинските бежанци са на хотел, а пострадалите от пожара в с. Воден във фургони , премиерът отговори на живо във "Фейсбук": "Не бих правил такова противопоставяне. Знаете, че украинските бежанци са бежанци от война...

публикувано на 23.07.24 в 12:16

Българският отбор се представи достойно на Международна олимпиада по математика

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала с участието си в най-престижното състезание по математика в света за 2024 г. На 65-ата Международна олимпиада по математика българският национален отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови медала..

публикувано на 23.07.24 в 12:00

Българската дипломация чества 145 години от своето основаване

В резиденция "Бояна" служебният премиер външен министър Димитър Главчев приветства дипломатическите служители на прием за Деня на българската дипломатическа служба – 19 юли и 145-годишнината от основаването на службата. "Дипломатическата служба със..

публикувано на 23.07.24 в 11:51