Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Топалов отново атакува световния шахматен връх

БНР Новини
Снимка: candidates2014.fide.com

И през 2014 година България остава една от страните, част от елита в световния шахмат. Голяма част от този успех се дължи на гросмайстор Веселин Топалов. Макар че понякога успехите на българския шахмат изглеждат пренебрегвани, почитателите на великата игра по целия свят знаят името на най-успешния български шахматист, който отново е сред претендентите за световната титла.

През 2014 турнирът на най-добрите шахматисти в света се провежда в руския град Ханти-Мансийск и в него участват 8 шахматисти: Веселин Топалов (България), Шахрияр Мамедяров (Азербайджан), Левон Аронян (Армения), Владимир Крамник (Русия), Вишванатан Ананд (Индия), Сергей Карякин (състезава се за Русия), Пьотр Свидлер (Русия) и Дмитрий Андрейкин (Русия). Играчите ще се изправят по два пъти всеки срещу всеки, а победителят ще играе за световната титла срещу настоящия световен шампион Магнус Карлсен. Турнирът на претендентите в Русия ще продължи до края на месец март.

След третия кръг, който приключи на 15-ти март, българският гросмайстор има актив от 1,5 точки след три ремита. В първия кръг Топалов завърши реми с черните фигури срещу Шахрияр Мамедяров на 36-ия ход. Мамедяров заложи на атакуващ стил, но добрата защита на Топалов осигури ремито. Вторият кръг на турнира предложи на българина сблъсък с бившия световен шампион Вишванатан Ананд от Индия, който завърши с ново реми. В събота Топалов игра с белите фигури срещу арменския гросмайстор Аронян, който заема второ място в класацията на Световната федерация по шахмат (FIDE). Българинът добави още половин точка след ново реми, но победата щеше да бъде по-голям подарък за рождения ден на Топалов, който навърши 39 години. Той имаше превес на дъската, но Аронян успешно блокира атаките му и двамата си разделиха една точка.

Веселин Топалов е роден през 1975 г. в Русе и още като дете демонстрира своя изключителен шахматен талант, които по-късно ще прослави България. На 12 годишна възраст той вече е майстор на спорта, а през 1993 вече е в топ 10 на световния шахмат. От 1994 г. досега Топалов е безспорен лидер на националния отбор на страната в този спорт. През 2005 година доказва, че е най-добрият в света. В Аржентина той е сред 8-те най-силни шахматисти на планетата и печели турнира с точка и половина преднина пред втория. През 2006 година Топалов постига личен коефициент ЕЛО от 2813 и този резултат го нарежда в топ 5 на играчите с най-висок коефициент в света. През 2009 Топалов отново достига този коефициент и показва, че няма намерение да слиза от върховете в този спорт. През 2010 отново атакува световната титла, но губи в директния сблъсък срещу тогавашния действащ шампион Вишванатан Ананд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03