Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Керван на семената тръгва из Европа в края на април

Снимка: архив

„Керван на семената” тръгва из Европа през април по инициатива на гръцки фермери. Целта е да се предизвика по-широко разгласяване и привличане на привърженици на свободната търговия със семена на земеделски култури. Предложена през м.г. директива на Европейската комисия предвижда възможността да се търгуват, разменят и сеят само сертифицирани семена. Наскоро Европейският парламент отхвърли проектодирективата с голямо мнозинство и предложи промени в нея, които ЕК отказа да извърши. Предстои да се произнесе Съветът на министрите.

Срещу монопола на големите световни производители на семена

„Керванът на семената” има амбицията да привлече общественото мнение на своя страна и така да повлияе на решението на Съвета на министрите в полза на свободната търговия със семена. Сертификацията на семената е скъпа процедура, която ще остави „зад борда” традиционни местни сортове плодове и зеленчуци, много често с по-добри вкусови качества от масово предлаганите семена на световните компании в тази област. Списъкът на ЕК с одобрените, т.е. сертифицирани семена, в момента е доминиран в 60% от големите корпорации като Monsanto, Astra Zeneca, Bayer, Syngenta и други, твърдят експерти. „Директивата ще направи невъзможна дори свободната размяна на семена между любители градинари например, защото тя ще бъде приравнена с продажбата, която пък изисква даващата страна да е лицензиран производител”, коментира д-р Катя Узунджалиева от Института по растителни и генетични ресурси в гр. Садово.

За вкусния бабин домат от сорта „биволско сърце”

В България предстоящият регламент за семената придоби популярност в пресата като директива срещу домата „биволско сърце”. Онзи изключително вкусен домат с подобна форма, който отглеждат нашите баби. Точно този традиционен сорт домати вече няма да имаме право да отглеждаме, ако влезе в сила дискусионната директива, тъй като няма да бъде сертифициран. Заедно с много други вкусни плодове и зеленчуци, резултат от селекцията на поколения български градинари, на нашите баби и дядовци.

„Керванът на семената” тръгва на 27 април от Гърция. Идеята за „Кервана на семената” принадлежи на гръцки фермери от център Пелити, които всяка първа събота след Великден организират традиционна безплатна размяна на семена в село Месохори, община Паранести. На 26 април т. г. там ще се състои 14-та националната борса за безплатна размяна на семена от местни сортове. А на другия ден оттам ще тръгне автокерванът със семена на хората, които милеят за опазването на биологичното разнообразие в земеделието. На 28 април те ще пристигнат в Анкона, Италия и на следващия ден ще се включат във фестивала на семената и свободната търговия с тях във Флоренция. В дните до 4 май ще обикалят Франция и ще участват в Европейския фестивал на семената, организиран от асоциация „Кокопели” в Льо Ма д’Азил в Пиренеите. Преминавайки през цяла Южна Европа, участниците в похода  носят своето посление за опазването на разнообразието на семената и тяхната свободна размяна. Желаещите да участват могат да се регистрират на e-mail caravan@peliti.gr. В инцитиативата се включват още Глобалното движение за свободна размяна на семена и движението „Навдания” (Navdanya Movement).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00