Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Карафезлиев и приказките, които разказва тромбонът

Снимка: личен архив

Дали ще разказва приказка с благороден глас или ще звучи като бойна тръба – тромбонът е на почит в групата на медните духови инструменти. Възможностите му са показани в редица творби от световната и българската класика. Водач на групата на тромбоните  в Симфоничния оркестър на БНР е Атанас Карафезлиев.

Започнах да свиря на тромбон в музикалното училище в Бургас – моя роден град – разказва Атанас. – В семейството ми няма музиканти, но баща ми ме насочи към това изкуство. Първо започнах да свиря на китара в Детската музикална школа, но тъй като в училището по това време нямаше такава специалност, избрах тромбона и не съжалявам. След това бях в състава на духовия оркестър в Ансамбъла на строителните войски. Като студент в Националната музикална академия, постъпих в Симфоничния оркестър на БНР и вече 24 г.съм първи тромбон на този състав. Дълги години бях асистент на проф. Димитър Момчилов по тромбон в Академията, а отскоро съм доцент, катедра „Камерна музика”.

Това накратко е визитната картичка на Атанас Карафезлиев. Изпълнителската му кариера е богата на музикални събития. Той участва в авторитетни фестивали в България и чужбина. Има солистични изяви с редица оркестри, както и с камерни формации като Тромбонов квартет „АКВИ”, Радио Брас Квинтет, Академичен тромбонов ансамбъл „Илия Ненов” и др. Като изпълнител стремежът на Атанас Карафезлиев е да представя българското камерно творчество за медни духови инструменти. Фондът на БНР пази редица записи от концертни премиери, запечатали творческото му партньорство с родните композитори.

Да, така е, харесвам и свиря тази музика на концерти у нас и зад граница
– споделя тромбонистът. Смятам, че това е дълг на всеки български музикант. Последно, представих заедно с Георгита Бояджиева Соната за тромбон и виолончело от Велислав Заимов. За първи път я изпълнихме на фестивала за българска и американска музика „AmBul 2013”. Моите ученици са повлияни от отношението ми към българската творчество и свирят произведения от наши композитори. Това е начин те да заобичат родната музика. През миналата година класът ми по камерна музика „Медни духови инструменти” се представи с една изцяло българска програма на академичен концерт в зала ”България”. Той бе в рамките на фестивала „Млади музикални дарования”.

Заедно с учениците си, Атанас Карафезлиев подготвя концертна програма, отново с музика от български композитори, която ще представи в началото на месец юни. „Минал съм през различни етапи по моя музикален път, но в последно време ме влече камерната музика. Затова изявите ми са свързани предимно с нея.” – казва тромбонистът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Певецът Стефан Илчев с музикално завръщане в родния му Бургас

Завръщането към корените винаги е носило вълнение, особено за артистите. Така е и при Стефан Илчев – любимият не само на родния си Бургас, но и на българската и чуждестранната публика млад певец, който е подготвил специален концерт, озаглавен..

публикувано на 09.08.24 в 10:15

"Феникс"

Младата Жаклин Таракчи пее от малка и вече е натрупала множество награди, но доби популярност най-вече като победител в "Гласът на България" 2022. Дебютният ѝ сингъл "Какао" е създаден от екипа на продуцента Игор Марковски по музика и текст на..

публикувано на 06.08.24 в 10:15

Фенове се събират за концерт на Лени Кравиц в Бургас

Над 12 000 фенове се очакват за концерта на Лени Кравиц в Бургас. Събитието на Морската гара в черноморския град е част от Blue Electric Light Tour на американския рок певец. Носителят на 4 награди "Грами" идва в морския ни град след Охрид, а два..

публикувано на 06.08.24 в 08:10