Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пепеляшка” – красива приказка с музика на Росини

БНР Новини
Снимка: operasofia.bg

Красива приказка за добро и зло, която завършва не със сватба, а с... прошка. Това е „Пепеляшка или триумфът на добродушието” – новото заглавие в репертоара на Софийската опера. Комичната музикална драма в две действия е по известната на малки и големи приказка на Шарл Перо. А музиката е на Джоакино Росини. Премиерата ще се състои на 20 март.

Постановката на „Пепеляшка” в Софийската опера е изградена от екип съмишленици. Режисьорът Вера Петрова и диригентът Григор Паликаров са работили върху ефектен, зареждащ с позитивизъм спектакъл. Към тях се присъединяват Боряна Ангелова – сценограф и Християна Михалева – автор на костюмите. Цели три актьорски състава са готови да ни потопят в магията на това заглавие. Защото Росини, както казва Григор Паликаров, е един слънчев остров. Вера Петрова пояснява:

Снимка: личен архив„Нашата сценична концепция беше продиктувана от идеята да избягаме от ежедневието в куклен свят, в едно фантазно време. Но там ще се срещнем с хора с нашите особености, дефекти, качества, желания, мечти и идеи. В тях може да припознаем себе си в различните житейски ситуации. И в същото време да погледнем на всеки около нас с намигване и усмивка, които Росини е заложил в музиката си. Най-важното е, че операта завършва с една всеобсебваща прошка. На финала героите започват да приемат себе си и другите такива каквито са, без да се опитват да ги променят. Ако вървим по този път мисля, че светът ще стане едно по-добро място. Надявам се чрез спектакъла да успеем да избягаме на един слънчев остров с музиката на Росини и с играта на нашите артисти.”

Известно е, че в „Пепеляшка” има трудни за изпълнение моменти. Има и много сложни и виртуозни ансамбли, както и блестящи скоропоговорки. Всички солисти на постановката в София потвърдиха изключителната вокална трудност на партитурата и споделиха, че е била голямо предизвикателство за тях. Към това добавиха и тежките режисьорски изисквания към образите и ситуациите. Но заредени от красивата музика, те са работили с удоволствие. В екипа, освен родните оперни певци има и гости от Румъния /Оана Андра и Мария Джинга/, Македония /Биляна Трайковска/, както и роденият в Германия Милош Булаич.

Оана Андра е в ролята на една от трите Пепеляшки. За първи път тя се качва на сцената на Софийската опера през 2000 година като участничка в Международния конкурс за млади певци „Борис Христов”. Мецосопраното печели първа награда и златен медал. „Имам специално отношение към този театър” – казва Оана Андра. Българската публика вече я познава като Розина /„Севилският бръснар”/ и Олга /„Евгений Онегин”/. Сега ще я види и в образа на Анжелина /Пепеляшка/. „Привързана съм към тази роля. За първи път я изпълних в студентските си години, след това я пях много пъти в Италия, Холандия, Германия, Австрия. Щастлива съм да работя отново с маестро Паликаров. С Вера Петрова се чувствам не по-малко актриса, отколкото певица. За мен е приятно да срещна такъв добър режисьор, с усет към сцената, характерите, развитието на образите.”





Снимка: Елена ЦветковаЗа първи път в Софийската опера се играе Росиниевата „Пепеляшка” на 13 декември, петък през 1968 година. Ето какво си спомня Рени Пенкова, която играе главната роля:

„Това беше един много хубав спектакъл, голяма изненада за цялата музикална публика тогава. Съставът, който успя да я осъществи срещна редица трудности, тъй като за първи път се правеше произведение от този вид. Подготовката ни отне много време. Преживяхме няколко препитвания, а след това и дълги репетиции с диригента Борис Хинчев и с режисьора Петър Щърбанов. Пазя прекрасен спомен от тази премиера. С нея гостувахме в Москва, в „Болшой театър”. Изключително трудна за певците, операта е много красива като постановка, както нашата, така и сегашната. Бях на една репетиция и останах доволна, че младите колеги много по-бързо от нас се справят с този репертоар.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25