Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър и Росен Теодосиеви за науката, пътешествията и мечтите

БНР Новини
Снимка: Чавдар Калдиев

Близнаци, знание, наука, пътуване. Това са думите, с които се описват Петър и Росен Теодосиеви. И наистина, двамата са се посветили на каузата да популяризират науката в България чрез онлайн списанието „Българска наука”. Създават го още като ученици в 10 клас. „Посветихме цяло лято на това. Разучавахме различни програмни езици, за да направим сайта. Прекарвахме също много време в библиотеката”, припомня си Петър. В началото двамата сами го списват, но постепенно привличат като автори утвърдени български учени и преподаватели. „Близостта ни е помогнала изключително много, за да стигнем дотук, където сме. Винаги казваме, че работим не за двама, а за четирима”, смее се Росен. Списанието е интердисциплинарно. В него намират място теми от различни сфери на науката: българска история, медицина, биология, физика, химия, математика, военно дело, космически технологии…В последните десетина броя близнаците публикуват също уникални изследвания за природата по света, които не са били превеждани досега на български език. Най-голям интерес предизвикват обаче статиите, посветени на българските научни открития и успехи. Има ли с какво да се похвали съвременната ни наука?

„Има с какво да се похвали – категоричен е Росен. – В момента българската наука има изключително големи успехи. Има българска апаратура в ЦЕРН, както и цял екип от български учени, който работи за Европейската организация за ядрени изследвания. Наши учени има също в Дубна, който е един от големите научни центрове в Русия. Все още имаме и технологии, които се изстрелват с различни спътници в Космоса. Винаги давам също пример с Института за полимери, който е един от най-дейните в БАН. Така че в България се прави наука.”

Списанието е в PDFформат и всеки месец се тегли напълно безплатно от пет до десет хиляди потребители. Около 70% от тях са студенти и ученици. „Четат го и много наши сънародници в чужбина. Така се свързахме и с няколко учени, работещи зад граница, които ни изпращат свои статии”, обяснява Петър.

Участниците в проекта The pre-christian cultural heritage пред римски храм от I-II в. в Гарни, Армения.„Самото списание не печели – добавя Росен. – Единствените приходи, които се опитваме да набавим е по европейски проекти, чрез които реализираме определени наши социални идеи. Един от проектите е „Прочети ми”. Той има за цел да популяризира науката и научното знание сред младежите, до които ние не можем да достигнем, т.е. тези, които не могат да четат или нямат достъп до интернет. Това са слепите младежи, младежите в домовете за сираци и в слабо населените региони. До момента  записахме около 100 материала. Качени са в интернет и на  два диска, които разпространихме в цялата страна.”

Петър и Росен привличат над 100 доброволци, които се включват в изчитането на статиите. Освен това издават на хартия и два броя от списание „Българска наука”, насочени специално към младежите. Те също се разпространяват напълно безплатно в цялата страна. До момента двамата братя са спечелели около пет европейски проекта. За един от тях, по който предстои да работят през тази година, разказва Росен:

„Пътувайки във влака от София за Пловдив някак си международно ми звънна телефона и се оказа, че говоря с докторантка в Америка, която пише за енциклопедиите в България преди и след Демокрацията. Тя стигнала до извода, че след 1989 г. не е издавана българска енциклопедия за деца. Излизали са много детски енциклопедии, но не от български автори. Затова решихме да направим такава енциклопедия, в която да съберем абсолютно всички материали, които имаме от нашето списание. Този месец ще излезе 65-и брой. Смятам, че имаме достатъчно материали, които да обработим, така че да бъдат разбираеми за децата. Ще направим специален сайт и ще издадем енциклопедия на хартия, която ще пуснем отново безплатно. Смятаме, че всичко, което правим, трябва да бъде безплатно и да се раздава. Не искаме да печелим от това. Хората не трябва да плащат за това знание. То е за всички.”

От около година и половина Петър и Росен поемат по пътя на ново предизвикателство: продуцирането на документални филми.

„Започна на шега в резултат на един разговор със студенти от Историческия факултет – разказва Петър. – Идеята беше заедно да го направим. Впоследствие така се случи, че останахме само двамата и решихме, че няма да се откажем, независимо какво ни коства. Нямахме дори идея как се прави филм. Проучихме, срещнахме се с различни хора, които разбират от това. И така се появи първият ни филм „На нож”, посветен на 100-годишнината от Първата балканска война. Премиерата беше на 5 октомври 2012 г. в едно столично кино. Прожекцията беше свободна и имаше страшно много хора. Залата побира около 120 човека, а може би над 500 искаха да влязат. Затова организирахме втора прожекция и пак не стигнаха местата. Това ни показа, че има огромен интерес. Решихме да направим филм и за стогодишнината от Втората балканска война: „Трагедия и слава”. През юни миналата година беше премиерата му, отново в София. Организирахме също прожекции на филмите в над 20 града. Навсякъде се приеха много добре. Има огромен глад за такова нещо.” 

Снимка: Чавдар КалдиевВодени от желанието да покажат славното ни минало и да припомнят защо трябва да се гордеем с историята си, близнаците планират създаването на още един филм, този път посветен на годишнината от Първата световна война, която ще бъде отбелязана в цяла Европа. „Искаме да отбележим тези събития чрез българското участие и по-конкретно приноса на Първа пехотна софийска дивизия, по-известна като Желязната дивизия”, обяснява Росен. С брат му имат желание също да създадат филм, който да направи достояние постиженията на българските учени, работещи в атомния център в Дубна. Извън науката, интересите на двамата са по посока на музиката. Като ученици те са свирели в Детския симфоничен оркестър на Добрич, откъдето са родом. Петър и Росен са и страстни почитатели на пътешествията. Пътували са къде ли не, най-вече по различни проекти за младежки обмен. Били са в Армения, Естония, Литва, Полша, Германия, Италия, Ирландия…и навсякъде отново използват възможността да популяризират българската наука. „Пътуваме най-вече по проекти, тъй като е най-интересно, запознаваш се с най-много хора, срещаш се с различни култури. Това много обогатява”, споделя Петър. И нали казват, че „Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му”, то мечтата на близнаците наистина е голяма: „ Да изстреляме ракета, върху която да има логото на БГ наука. Виждам го много реално”, доверява ни Росен.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25