Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

130 инструменталисти ще свирят на конкурса „Млади виртуози” 2014

Кристина Георгиева
Снимка: архив
Десетото издание на Международния конкурс „Млади виртуози” събира около 130 инструменталисти. Между 24 и 30 март те ще се състезават в три специалности – пиано, флейта и кларинет. Участниците са от близо 20 страни, сред които Германия, Австрия, Белгия, Русия, Япония, Южна Корея, Сингапур, почти всички балкански държави… Инициатор и основател на конкурса е Милка Митева – директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София. Заедно с нея в организационния комитет са известни български музиканти. Повечето от тях успешно съчетават артистичните си изяви с активна педагогическа дейност. Състезанието се провежда в НМУ. Според регламента, изпълнителските профили и теоретичните дисциплини се сменят всяка година. Съпътстващата програма включва творчески срещи, ателиета, концерти. Качеството и популярността, които успя да постигне „Млади витруози”, го наредиха сред пълноправните членове на Европейския съюз на младежките музикални конкурси – EMCY.

Наградния фонд за конкурса осигурява фондация „Америка за България”. Събитието се провежда с подкрепата на Министерството на културата, под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Освен трите награди в различните възрастови групи, ще бъдат присъдени няколко специални награди. Европейският съюз на младежките музикални конкурси – EMCY дава една от тях. Организацията ще осигури и концертни ангажименти в Европа на петима от най-добрите инструменталисти.

Милка Митева Снимка: архивПрез различните издания на „Млади виртуози” преминаха стотици талантливи изпълнители, за да се отправят към други страни и още по-големи предизвикателства. Сред тях са и участниците в концерта на 23 март, с който тържествено ще бъде отбелязано началото на конкурса. В него ще чуем цигуларката Кристина Георгиева, едно от откритията на „Млади виртуози”. В програмата са включени изпълнения на пианистите Стефан Бонев, Асен Танчев, Гергана Иванова – флейта, Лора Маркова – цигулка. Ще прозвучи творбата на Емерих Ханс Амбил от България, победител през 2013 г. в специалност композиция.


Кои са известните личности, включени в международното жури, както и интересни моменти от историята и предстоящото издание на „Млади виртуози” научаваме от г-жа Милка Митева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05