Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за самородния талант Крум Матейн

Росен Генков
Снимка: архив

Близо до София, в подножието на Витоша се намира село Бистрица. Там е роден, живял и творил един самороден талант – Крум Матейн, гъдулар и певец. Хората в Бистрица пазят спомена за него и тази година през май с голям празник ще почетат 100 години от рождението му. А на 14 март т.г. в Музея на радиото доц. Венцислав Димов от БАН и гъдуларят Росен Генков – концертмайстор на ОНМ на БНР, представиха записи и спомени за Крум Матейн. Нарекоха го народен бард.

Крум Матейн е започнал да пее и съчинява мелодии още като дете. В гимназията пише стихове, а вече подофицер твори песни, хуморески и пиеси. По-късно създава оркестър „Бистрица” и 30 години обикаля цяла България като самодеец. В песните си показва своето отношение към актуалните по онова време теми от бита. Неизменна част от тях е живият му коментар, направен с неповторимо чувство за хумор.
Песента „Изпрати ме либе”, представена от Росен Генков, е била любима на Крум Матейн. Изпълнителят я записва днес както самият „бай Крум” я пее. Включена е в албума „Объркана рода”, създаден по идея на Весела Матейна, дъщеря на самородния талант от Бистрица. Там са заглавия като „Една беше Вела”, „Леле, свао разсипнице”, „Песен за шопите”, Крумова копаница и др. Росен Генков си спомня:

Снимка„Познавахме се лично. Бяха големи приятели с баща ми, който се е учил от него. Крум Матейн беше харизматична личност, един от тези, които наричам будители. Съумяваше да превърне дадена случка в песен и така да осмее лоши качества или постъпки, без да обиди никого. За кратко време събираше голяма аудитория и обединяваше публика от различна възраст. Много от неговите емблематични песни днес познаваме от репертоара на различни народни изпълнители. В оригиналния им вариант те са дълги, с много куплети – така разказваше Крум Матейн историите от живота. Но в годините на социализма много истини се скриваха, затова записи с гласа му днес са рядкост. По-възрастните хора го помнят. Още преди 9 септември 1944 г. той обикалял със своя оркестър цяла България, не само района на Шоплука. Създавал различни мелодии – част от тях не типично фолклорни, а с влияние на градската песен. Публиката ги харесвала и слушала с удоволствие. Той не търсеше голяма известност, а обичта на хората. Успяваше да ги владее с изкуството си, да им въздейства положително.”

Вера Златева пише за Крум Матейн в сп. „Български фолклор”: „Даровит автор и изпълнител, развил свой характерен стил, в който богатата изразност на шопския диалект се съчетава с куплетната форма и римувания стих. Силно свързани с шопската народна песен (предимно хороводната) са и мелодиите му – и все пак това са авторски мелодии, със своя ясно различима физиономия.”





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10