Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благовещение – християнският празник на майката

БНР Новини
Благовещение, Андрей Рубльов
Снимка: wikipedia.org

Белязан от вестта за непорочното зачатие и раждането на Спасителя на човечеството, Благовещение е сред любимите празници на християнския свят. На този ден най-чистата сред девиците – Мария, е избрана да даде живот на Божия син, за да запали искрата на надеждата за изкупление и връщане на обичните Божии чеда в Рая. Тази блага вест била очаквана хилядолетия наред, още от прогонването на Адам и Ева от светлото място, където нямало болка и скръб. Именно защото вкусили от забранения плод в градината на своя Създател, праотците ни били захвърлени на Земята да страдат – мъжът да изкарва прехраната си с пот на челото, а жената да ражда в мъки своите деца. И все пак Творецът, който безкрайно обичал човечеството, изпратил своя архангел Гавриил да възвести за идването на Спасителя, в лицето на Неговия единствен Син. И когато Гавриил застанал пред Мария с думите „Радвай се благодатна! Благословена си ти между жените”, Мария се стъписала, защото не разбирала точно за какво става въпрос и какво иска ангелът от нея. Но когато разбрала, че е избрана, за да роди Божия син, тя смирено приела радостната вест. Именно в този миг, когато Мария доброволно приела да участва в Спасението на човечеството, тя заченала непорочно. „Така над нея се извършило същото тайнство както при Сътворението, когато Светият Дух се спуснал над земята, за да й вдъхне живот”, пояснява отец Боян Саръев от кърджалийския манастир „Успение Богородично”:

„По този начин Бог проявява безкрайната си милост към човешкия род и по-точно към жената, опетнена от първородния грях. Чрез Божието благоволение жена да роди Иисус Христос се освещава нейната утроба, както и цялото женско естество. По този начин, жената става майка, издигната на висок пиедестал в очите на хората и на самия Творец.”

Затова празникът Благовещение се възприема от християнската религия най-вече и като празник на майката, защото чрез Дева Мария майчинството става благословено от Бога. Така се изтъква значимостта на жената като създаваща живот. Неслучайно образът на Света Богородица е особено скъп за всички вярващи. Възприемана като закрилница на семейството, на бременните, на родилките и на жената-майка, тя обгръща с присъствието си всички, които я призовават. Като майка на Спасителя тя се застъпва пред Него за всички страдащи и онеправдани и им носи утеха. За нейната непрестанна грижа свидетелства преданието за едно нощно бдение в Цариград, на празника „Покров Богородичен”. Докато се молели, вярващите видели как куполът на храма изчезва и на негово място се появила Божията майка с огромен сонм ангели, държейки своя покров над богомолците в църквата. С това тя показала своята постоянна закрила върху всички, които разчитат на нея. За православни и католици Богородица е еднакво значима, а чудесата, с които тя непрестанно затвърждава християнската вяра, са неизброими. Затова:

„Този празник се чества и от католическата, и от православната църква” – казва отец Саръев. „Той е от изключително значение за човечеството и неговото спасение, защото чрез Богородица отново се възстановява духовната връзка между човека и Бога. С вестта за раждането на Спасителя от лицето на човечеството се измива първородният грях, за да могат хората чрез вярата си да се превърнат в по-малки братя на Христос, синове и дъщери на Бог Отец. И нека на този ден отправим благодарствени молитви към Богородица и Бог Отец, който пожертва своя единороден син за човечеството.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49