Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дивият” Северозапад те зове!

БНР Новини
Снимка: Венета Николова

Това, че северозападният дял на България е най-бедният в рамките на ЕС, може да се окаже и печеливш коз за туризма. Причината? Целият този край разполага с невероятно красива природа, а липсата на големи предприятия, пренаселени градове и курорти, го превръща в идеалното местенце за екскурзии сред дебрите на Стара планина. Още повече, че тук определено има какво да се види, стига да си с отворени сетива за красивото и стойностното.

Снимка

Ако разгърнеш географската карта на България ще видиш, че контурите на страната ни наподобяват на полегнал лъв. Там където се намира опашката му, и по-точно в граничния район със съседна Сърбия, се разстила едно твърде малко изследвано от масовия туризъм кътче, което обаче изобилства с изненади. В тази си част Балканът е особено живописен със сгушените в нозете му старинни манастири или забравени от времето махали. Тук-там ще откриеш обезлюдено село или малък град, сякаш застинал във времето на соца с характерните сиви панелки и избледнелите лозунги от една отминала епоха. За разлика от други, далеч по-добре обособени туристически зони у нас, тук няма да откриеш хотели и къщи за гости под път и над път. Но ако предварително си се разровил в интернет няма да замръкнеш на пътя. Защото в района има чудесни къщи за гости, които предлагат всичко необходимо за почивка.

Снимка

Иначе по линия на поредица европейски проекти в района са трасирани екопътеки, пресичащи невъзможно красиви местности. Една от тях е т. нар. Разкръст. Намира се в подножието на връх Ведерник (1124 м.), където са разпилени останки от римска крепост. Оттам се открива спираща дъха гледка към съседна Сърбия, Белоградчишките скали, биосферния резерват „Чупрене”, а при ясно време погледът се рее до хоризонта и стига чак до Карпатите. Така че ако обичаш природата и преходите, грабвай раницата и потегляй нагоре по дивите чукари на Балкана. Скитайки се сред тях ще се озовеш на ръба на дълбоки пропасти или непрогледни пещери. Като например пещерите Десни и Леви Сухи пещ в землището на село Долни Лом, обитавани от три вида прилепи.

Снимка

В района се намира и „Козарника”. Преди време пещерата придоби световна известност с една уникална археологическа находка от преди 1,4 млн. години. Става дума за открития в най-долните й пластове зъб на представител на рода Homo erectus. Ако датировката е правилна, това би било най-старото сведение за присъствие на човека в Европа. И още една пещера в района не е за изпускане – това е благоустроената за туристи „Магурата” край село Рабиша. Стените й са покрити с рисунки от времето на късния палеолит , а най-новите са от бронзовата епоха или отпреди 3000 г. пр.н.е. В едно от разклоненията на Магурата отлежава известна нашенска марка пенливо вино. В това няма нищо чудно, като се има предвид, че тази част на България е известна и като винарски район. Отглежданите тук сортове гъмза, мавруд, каберне, пино ноар и пр. се радват на добър прием на чуждите пазари. В една от винарните край Белоградчишките скали се организират дегустации, популярни най-вече сред чужденците. Религиозният туризъм също е на почит в този край, като най-често посещавани са Клисурският, Лопушанският и Чипровският манастир.

Снимка

А ако питаш Радослав Младенов, собственик на два хотела в подножието на скалите, районът е най-доброто място в света за велопреходи. Преди време, заедно с местни ентусиасти, предприемачът основава велоклуб, а самият той закупува байкове, които отдава под наем на своите гости. Обяснява, че наоколо са трасирани общо 360 км веломаршрути, които отвеждат до най-емблематичните забележителности на този целунат от Бога планински кът. Германци, французи, испанци, белгийци и холандци не могат да се наситят на девствената красота на скалите и околностите.

Снимка

„Тези хора обичат зеленото” – казва Радослав. „Те искат да видят нещо различно от масовия туризъм, да са част от природата. И го намират при нас, защото тук няма индустрия, всичко е чисто, натурално. Около двадесет на сто от гостите наемат велосипеди, другите ходят пеша между Белоградчишките скали или „атакуват” близкия биосферен резерват и връх Минджур. А иначе им предлагаме традиционната ни турлашка кухня, която набляга на млякото, сиренето и месото. Сред специалитетите ни е и т. нар. „белмуш” – разтопено на бавен огън прясно сирене с бяло брашно”.

Белмушът, който между другото съдържал огромни количества витамин Е, е идеалното мезе за ракия и вино, за предпочитане червено от някоя местна изба. А след като хубаво се подкрепиш с турлашки вкусотии, можеш да продължиш да се скиташ, без значение дали пеш или с велосипед, сред магнетичните склонове на Стара планина.

Снимки: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15