Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мита Стойчева – творчески път между две епохи

Навършват се 105 години от рождението на певицата

Снимка: архив
Творческият път на Мита Стойчева е своеобразен мост между две епохи – синкретичното битие на фолклора ни и сценичното му преобразяване. Тя е от малкото български творци, преживели пълноценно всички метаморфози на народната ни песен. Родена е на 22 март 1909 г. близо до Велико Търново. Оттогава са изминали 105 години. В началото на този период патриархалните ценности определят всичко у нас – живота на хората, техния морал и взаимоотношения. А песента е част от делника и празника.

Като дете в многодетно семейство бъдещата певица отрано участва във всички „женски” дейности – работи на полето, учи се да преде, да тъче. Слуша песните на майка си, приглася на една от своите лели, която й предава всички мелодии, които знае. Образованието си Мита Стойчева получава в селското училище. Там открива, че музиката, гимнастиката, краснописът и рисуването й допадат много повече от точните науки. В интервюта тя често споменава своя учител Александър Петков-Земни, който съвсем съзнателно започнал да развива таланта й още когато е седемгодишна. Записът е от „Златния фонд” на БНР.

В спомените си Мита Стойчева разказва и за първите си изяви пред публика през 1939 г. Следват записи за грамофонната фирма „Микрофон”, а през 1949 г. – покана от Радио София (днес БНР) за участие в сутрешните предавания на живо. Семейството се премества в столицата, младата жена вече е майка на три деца. През 1954 г. тя основава група „Наша песен”, която събира в пъстри програми някои от най-големите български изпълнители – Борис Машалов, Славка Секутова, Лалка Павлова, Ика Стоянова, Радка Кушлева, Борис Карлов. Започва активна концертна дейност у нас, а по-късно и в Германия, страните на бивша Югославия, Албания, Чехия.

От репертоара на Мита Стойчева съвременните певци черпят истинско богатство на теми – исторически, хайдушки, любовни… Песните й са стотици, а гласът й продължава да звучи – не само в националния ефир, а и от безбройните записи, публикувани в социалните мрежи най-често от младите й почитатели.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25