Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетен фестивал на българския фолклор и традиции в Лондон

БНР Новини
Снимка: архив

Истински празник на българоманията организират нашите сънародници в лондонския квартал Енфийлд. На 22 март там се провежда „Пролетен фестивал на българския фолклор и традиции”. Съставите са общо осемнадесет. По-голяма част от тях представят нашенски танци, но на сцената ще звучат също народни песни и инструментални мелодии. Участниците пристигат от Париж, Лион, Мюнхен, Брюксел и други градове на Европа. Има и представители от град Арма, Северна Ирландия, град Бърно, Чехия. Най-много са групите от Лондон. Сред почитателите на нашите фолклорни традиции са и българи, и чужденци.

Организаторите са Марина Иванова и Николай Вълев от асоциация „Български фолклор и традиции”, създадена преди няколко години. „Искахме да създадем нещо, което да обединява българите в Лондон, да намираме поводи да празнуваме заедно” – разказва Марина Иванова. В България тя е работила като медицинска сестра, по-късно завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Както повечето ни сънародници, които споделят съдбата на емигрант, сега тя се занимава с нещо доста различно – открила е малка детска градина. Български народни песни и танци изучава активно от три години. В началото се записва в клуб към едно от българските училища в британската столица. Сега е ръководител на танцов клуб „Булгара”. В него има танцьори – деца и възрастни, народен оркестър и малка група певци.

Как е съставена програмата на „Пролетния фестивал…” в Лондон? Защо все повече чужденци основават български фолклорни състави в различни точки на планетата? А българите-емигранти? Носталгията или стремежът към национална идентичност ги привлича в подобни клубове? Отговорите на тези въпроси може да чуете в интервюто с Марина Иванова.

„Децата ни не бива да забравят колко богата и пъстроцветна е нашата традиционна култура” – казва Марина. След многочасовия танцов маратон в Енфийлд, запалените хоротропци от Лондон ще имат възможност да се надиграват около 6 май, когато нашата сънародничка организира традиционното Гергьовско хоро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15