Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неясноти пред реиндустрализацията на България

БНР Новини
Химическият комбинат „Химко”
Снимка: БГНЕС

Проведен бе таен търг за продажбата на фалиралия и неработещ бивш държавен химически комбинат „Химко” и на него не се яви нито един кандидат, който да купи завода и да поеме ангажимента да пусне отново в действие химическия гигант от соц време. А това всъщност беше една от първите реални стъпки на управляващите за реализация на обявените техни планове и намерения за реиндустриализация на страната след като очевидно се отказаха от първоначално предвидената директна национализация на фалиралата компания. В действителност такава необходимост се наблюдава в цяла Европа и много от западноевропейските развити страни и Брюксел също обявиха мерки за реиндустриализация. И навсякъде реакциите и коментарите са противоречиви, което се дължи както на планираните мерки, така и на споровете за мястото и правомощията на държавата в икономиката. Тук се намесват естествено и политически интереси. У нас вижданията на властта в тази област се очаква да се изяснят след 20 април, когато правителството ще представи след диалог с работодатели, синдикати, НПО своята програма за индустриализация за следващите години, с ориентир 2020 г. Какви ще бъдат тези мерки засега е трудно да се каже, но на базата на някои случаи от практиката, когато властта трябваше директно да решава стопански проблеми, може да се направят няколко извода за основните линии и главните инструменти, на които ще се разчита за реализиране на амбициите за модернизация на индустриалния потенциал на страната.

Може би основната линия, по която ще се действа и която среща одобрението на повечето експерти, са усилията и мерките за привличане на чуждестранни инвестиции в индустрията. От Агенцията за инвестиции постоянно пускат сигнали за предстоящи нови капиталовложения на чужди компании също в индустриалния бранш, изтъквайки заедно с това всички улеснения и преференции, които властите предлагат на тяхното внимание. Този подход и този инструмент за осъществяване на амбициите за реиндустриализация печелят одобрението на икономическите експерти и на бизнеса в страната, тъй като се създават не само нови работни места с потенциални нови потребители на пазара, но и се получава по-тясна интеграция с развити западни икономики и трансфер на ноу-хау и професионална квалификация, които са от полза за цялата национална икономика.

Има обаче и някои мерки и подходи на властта, които наблюдаваме постоянно в различни превъплъщения и различни конкретни случаи, които смущават и които предизвикват остри реакции от страна на експертите и анализаторите. Става дума преди всичко за очевидния стремеж, реализиран в различни форми, за по-голяма държавна намеса в икономическите отношения, за пряко участие на държавата в стопанските процеси. Вярно е, че в една или друга степен държавата няма как да бъде напълно изключена от икономиката, тъй като е собственик и носи отговорността за някои от най-големите фирми в страната от рода на НЕК, Булгаргаз, АЕЦ Козлодуй и т.н. Но заедно с тези флагмани на българското стопанство, много от знайните и незнайни държавни фирми едва кретат, затънали са в дългове и очевидно самото им съществуване е застрашено. Примери за такива неефективни фирми, особено в индустрията, колкото щеш. Също и примери как държавата по доста неясни механизми, спорни принципи и на ръба на закона се опитва да им помага, извеждайки на преден план социалните аргументи. Ако тази политика се възприеме и от стратегията за реиндустриализация, резултатите от опитите с публични средства да се спасяват и съживяват безнадеждно остарели технологично и продуктово бивши индустриални величия от минали епохи, ще бъдат повече от разочароващи и във всеки случай далеч от високите цели, които трябва да се преследват. „Химко” е само пример в това отношение, такъв е и случаят с намеците за предстояща национализация на електроразпределителните дружества. Дано не бъдат първите от една нерадостна поредица от неуспехи по пътя към иначе напълно разумната цел за реиндустриализация на българската икономика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00