Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един млрд. лева от ЕС за безработните

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България възнамерява да изразходва близо 1 млрд. лева за пряка борба с безработицата в следващия програмен период 2014-2020 г. Средствата ще са част от бюджета по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за следващите 7 години в размер на 895 млн. евро или 1,7 млрд. лева. Това става ясно от последния вариант на програмата, който правителството изпрати в Брюксел за съгласуване с Европейската комисия. Целта е с парите от ЕС да се намали значително високата безработица сред младите хора, а така също и сред по-възрастните и онези, които нито учат, нито работят.

Предвижда се с тези евросредства да бъдат финансирани програми за обучение и наемане на работа на безработни, проекти за стартиране на собствен бизнес, стажове и курсове за придобиване и повишаване на квалификация, трудови борси, професионално ориентиране и други. Освен това ще се стимулира въвеждането на гъвкави форми на заетост и повишаване на мобилността на служителите. За продължително безработните с ниско образование, ромите, хората с увреждания ще бъдат разработени специални мерки. Не на последно място с еврофинансирането се цели и преодоляване на разминаването между търсене и предлагане на работна сила на трудовия ни пазар, както и ниската производителност на труда.

Очаква се конкретните програми да заработят през есента на тази година, след окончателното им одобрение от Еврокомисията. Първите мерки обаче може да тръгнат още от 1 април, намекнаха преди дни управляващите. За целта българските власти ще поискат разрешение от Брюксел програмите за заетост да започнат преди одобрението на оперативната програма. Идеята е тези мерки да се подкрепят в началото с пари от националния ни бюджет, а в края на 2014 г. тези пари да се възстановят от европейските фондове. Този сценарий крие риск впоследствие Брюксел да не одобри дейностите, за които предварително сме похарчили парите. И така разходите да останат за сметка на хазната, признават управляващите. Една от първите мерки по тази идея и наемане на 5 000 безработни за борба с битовата престъпност, смята заместник-председателя на българския парламент Мая Манолова. Освен това по думите й през април по програми за временна заетост могат да бъдат ангажирани още 13 800 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънце и по-високи температури в почивните дни

В събота , 6 юли, ще е слънчево, на места с купеста облачност в следобедните часове. Температурите ще продължат да се повишават. Минималните ще са между 15 и 21°, в София 17°. Максималните ще достигат 30 – 35°, в столицата 30°.  По..

публикувано на 05.07.24 в 19:45

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10