Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високо напрежение в енергетиката – енергийна война и цената на тока

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Темата за цената на тока заприлича на една популярна игра у нас, наречена „тука има, тука нема”. Докато висшият енергиен ешелон твърди, че цената на тока няма да се увеличава, енергийни експерти алармират, че без да се повиши енергийната ефективност у нас, стойността на електроенергията рязко ще поскъпне. Започна и открита война между управляващи и електроразпределителни дружества /ЕРП/ със заплаха за отнемане на лицензии.

Увеличение на цената на тока от 1 април няма да има, дори да се стигне до отнемане на лицензиите на електроразпределителните дружества. Така от държавния енергиен регулатор отхвърлиха категорично внушенията, че след евроизборите ще има поскъпване на електроенергията у нас. Ще припомним, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ откри процедури за отнемане на лицензиите на трите електроразпределителни дружества – ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про, като им даде срок да издължат неплатените от тях към държавата 350 млн. лв. От енергийния регулатор увериха, че отнемането на лицензиите няма нищо общо с производството на енергия у нас.

В публичното пространство се заговори за „национализация”, а енергийният министър Драгомир Стойнев побърза да оправдае слуховете, като отрече подобни твърдения. Въпреки това той заяви, че ако се стигне до отнемане на лицензиите на ЕРП-та, държавата може да си ги вземе обратно, защото „имала финансовия ресурс за това”. „Пари има, но понякога приоритети няма”, коментира убедително темата енергийният министър, като добави, че „тук приоритет е сигурността на енергийната система”. Никой не оспорва твърденията му, защото още през 1920 г. Ленин очертава важността на електрификацията на страната си. А явно и енергийната сигурност, тъй като думите са изречени по време на конгрес на Съветите на фона на стотина мижави крушки. „Ако ЕРП-та не върнат парите, народът ще ги плаща.” Репликата на министър Стойнев звучи заплашително към българите, но и популистки, особено преди евроизборите. „Няма популизъм, трябва да има ред”, побърза да уточни министърът заради обвиненията от опозицията и енергийните експерти. „Това не е война, законът трябва да се спазва.” Така той прехвърли топката към държавния енергиен регулатор, от когото зависи, дали ще има увеличение на тока при създалия се конфликт с ЕРП-та.

Ябълката на раздора стана зелената енергия, защото ЕРП-та трябва да изкупуват задължително „зеления” ток, съгласно европейските директиви. Националната електрическа компания обаче не връща парите на дружествата, а те пък си прихващат сумите от други сметки. Това бе обявено за „незаконно” от държавния енергиен регулатор и войната започна. Всъщност, цялата тази еквилибристика е плод на енергийната политика на държавата, защото пари НЕК няма, а трябва да изплаща задължително „зеления” ток.

Рязък скок на цената на тока с 30-40 процента ни очаква, ако не се вземат мерки за повишаване на енергийната ефективност, защото в момента енергията „изтича”, алармираха енергийни експерти. Това ще стане, ако пазарът на електроенергия се либерализира напълно през 2015 г. Цената на тока за бита сега е под себестойността й, а разликата се компенсира от фирми и предприятия. Бъдещето е в произвеждане на малки количества енергия за собствено потребление на предприятията и домакинствата, а не в мегапроекти и централизирано производство, смятат експертите.

Ако хората започнат да поставят на покривите си слънчеви панели, потреблението и цените на тока ще са различни. Зависимостта от руските енергийни ресурси – също.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00