Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Вярвам в триединството на красотата, живота и любовта!”, Ралица Денчева открива изложба на Благовещение

Снимка: личен архив„Честито Благовещение!” – с това послание художничката Ралица Денчева ни кани на новата си самостоятелна изложба, която се открива довечера във фоайето на Българското национално радио. Авторката представя маслена живопис и рисунки, посветени на красивия пролетен празник и неговия дълбок символичен смисъл.

Смятам, че темата за Благовещение е актуална днес”, споделя художничката и обяснява: „Това е празник, който почита жената-майка и хляба. Жената-майка като природата, плодородната почва, като земята, като вместилището и обиталището. Тя е и всичко онова, което приема, обгрижва нещата с любов, с търпение, с милосърдие. И хлябът като символ на словото, на Божественото начало, на Благата вест, на Божественото семе, което е заложено в човека. Благовещението е тайнство, което се извършва във всеки един от нас. Човешкото и Божественото, съединявайки се в мистичен брак, представят двете страни на нашата изначална, дълбока същност. Когато човек осъзнае, че носи в себе си Божественото и човешкото, и ги съедини, тогава той попада в състояние на хармония и на баланс, на пълно щастие и покой. Дева Мария, съединявайки се с духа на любовта в себе си, с истинското си Божествено аз, роди Бог, който е любов. Така и всеки човек, когато се съедини с любовта и пребивава в нея с пълно съзнание за това, няма как неговите мисли, чувства и дела да не са любов. А когато създаваш любов, ти си щастлив.”

Водещо начало във философията на авторката е триединството на любовта, красотата и живота. „За мене всички религии са като реки, които се вливат в един океан – океана на любовта”казва още тя. „За мене не може една истинска вяра да не съединява и да не води към живот и към любов. Всичко, което разделя пък, води към омраза и смърт. Затова избрах като своя религия това триединство. То е много свято за мене, защото има силата да променя нещата: от грозно в красиво, от зло в добро, от човешко в Божествено.”

Ралица Денчева е родена през 1970 г. в град Русе и е възпитаник на Факултета по изобразителни изкуства към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Има над 30 самостоятелни изложби в България, Унгария, Канада и Франция. Нейни творби са притежание на ценители от осем европейски страни, САЩ, Канада и Япония. Илюстрирала е стихосбирки на големи български поети като Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Евтим Евтимов, както и на съпруга си Руси Станиславов.

Новата изложба на художничката ни предлага възможност да почувстваме тайнството на празника Благовещение и да погледнем света около себе си през очите на любовта и хармонията. Тя е покана да спрем за миг в забързаното си ежедневие и да обърнем поглед към духовните светове, които се крият в самите нас.

Снимки: Вихра Баева

Галерия

Още от категорията

Филмовият фестивал Sofia DocuMental ни призовава да излезем от балона

“Излез от балона” е мотото на Sofia DocuMental – първият международен фестивал у нас за художествено документално кино с фокус върху човешките права, който ще бъде официално открит днес в София и ще продължи до 6 октомври. В програмата на фестивала са..

публикувано на 30.09.24 в 06:00

Читалището в Разлог празнува 115 години с "Разходка в миналото"

Българското читалище е уникална институция, която съхранява духовността и традициите на народа ни в продължение на столетия. "Едва" 115 години чества Народно читалище - Разлог "15 септември 1909 г.". По този повод на 30 септември на площада в..

публикувано на 29.09.24 в 10:05
На снимката: директорът на Художествена галерия - Казанлък д-р Пламен Петров (вляво) и пешеходен тур, посветен на Иван Милев

В Казанлък – по следите на големия художник Иван Милев

Поради големия интерес, екипът на Художествената галерия в Казанлък организира втори пешеходен тур "По следите на Иван Милев". Обиколката ще започне от двора на Катедрален храм „Св. Йоан Предтеча“ (ул. „Георги Бенковски“ 13) тази вечер в 18 ч...

публикувано на 28.09.24 в 08:10