Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Цветкова – за важните срещи, вдъхновението и Академията на Борис Христов в Рим

Снимка: Личен архив
Миланската Скала, оперните театри в Берлин, Мюнхен, Дрезден, Париж, Виена, Рио де Жанейро, Брюксел, Ню Йорк, Детройт, Токио – това са само част от престижните сцени, записани в биографията на Мариана Цветкова. В репертоара й са водещи роли от произведения на Верди, Пучини, Вагнер, Рихард Щраус и др. Определя себе си като музикант, артист, почитател на всички изкуства. „Ако не бях оперна певица, щях да съм художник. Мечтая да имам четка и статив и да се отдам на рисуването. Но това ще стане, след като се разделя със сцената“ – споделя тя.

Сред учителите й е големият бас Борис Христов. При него Мариана се обучава през 90-те – в Българската академия за изкуство и култура в Рим, създадена  от великия ни сънародник. Спомените за него са живи. И до днес те са истински извор на вдъхновение, вяра и оптимизъм.

„Учила съм се от гнева му, от неговата упоритост. Голяма личност. Велик човек... Честен и открит в професионалните си отношения… Имаме много успели български певци по света, но само той създаде академия за българи… Учеше ни как да работим с думите, как да изразяваме личното си отношение, интерпретацията беше на първо място. С примера си ни показа как да бъдем достойни българи, да живеем с хубавите моменти от историята на нашия народ… “




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15

"Обич и песен" – нова порция летни концерти с част от вечните български песни

Проектът "Обич и песен" среща на сцената поколения обичани български изпълнители,   създали хитове в различни музикални стилове през годините. Мелъди рокът е представен от групата " Диана Експрес", които честват 50 години на сцена,..

публикувано на 08.07.24 в 10:15

Средновековни църкви отварят врати за музикалния фестивал Arbanassi Summer Music

За четиринайсета година камерна музика ще звучи в средновековните църкви-музеи “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в архитектурния резерват Арбанаси. От днес до 12 юли сред прекрасната акустика на храмовете музиканти от Белгия,..

публикувано на 07.07.24 в 06:00