Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуозният китарист Атешхан Юсеинов и неговите етно експерименти

БНР Новини
Снимка: личен архив

Атешхан Юсеинов е виртуозен китарист, музикант с нестандартни идеи, автор и лидер на няколко различни проекта. В момента подготвя издаването на нов етно албум, а приятелите на Радио България са първите, които ще чуят една от пиесите в него. Тя се нарича „Имало едно време“. Гост солист е кавалджията Костадин Генчев.


Атешхан или Атеш, както го наричат всички, е роден в Ловеч. Представител е на цяла генерация млади инструменталисти и певци, получили образованието си в Националното музикално училище „Панайот Пипков“ в Плевен и поели към успешни фолклорни и етно проекти. Сред тях са Гергана Димитрова от „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“, Милен Иванов, ръководител на квартета, няколко техни съученици са в „Ку-ку бенд“… Както често се случва, в началото Атеш свири с различни формации, понякога на празненства, сватби. Според него работата на сватбарски музикант е много обогатяваща, защото така се запознаваш с традициите във всички краища на България. А многочасовото свирене по време на ритуалните моменти и веселието след това, е незаменима школа по импровизация. Изисква и познания в различни жанрове. Името на Атешхан стана известно от изявите му с Теодосий Спасов, а по-късно – с бенда на Иво Папазов-Ибряма. През последните години най-често работи с Венера Тодорова – певица и негова съпруга. Имат самостоятелни концертни програми, както и с участието на различни музиканти.

„Работата ми с джаз музикантите от „Зона Ц“ – Васил Пармаков, Стоян Янкулов и Веселин Веселинов-Еко невероятно много разшириха музикалния ми мироглед…“ – казва Атешхан. Двамата с Венера говорят и за новия проект, идеите и музикантите в него.




Атешхан и Венера са избрани да представят България на Фолклорния фестивал на Еврорадио. Трийсет и петото издание на международното събитие ще се проведе през юни в Швеция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света. Хор "Ваня Монева" празнува кръглата..

публикувано на 30.04.24 в 10:15

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35