Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различните лица на Марио Станчев в Лионската опера

Снимка: Албена Безовска

От днес до края на седмицата една от сцените на Лионската опера е предоставена на Марио Станчев – време, през което известният пианист и композитор има „карт бланш” да покаже пред публиката свои авторски проекти. На сцената l'Amphi Opéra той е поканил формации, с които работи през последните години. Сред изпълнителите има и няколко българи – перкусионистите Христо Йоцов и Стоян Янкулов, контрабасиста Димитър Карамфилов.

Нека припомним, че Марио Станчев е роден в София. Син е на музиканти – българин и французойка. Започнал кариерата си в България, той от десетилетия живее във Франция. Дълги години Марио беше преподавател в основания от него джаз департамент в Националната консерватория на Лион. Има няколко награди за заслуги към културното развитие на френския град. Животът му е интересна поредица от събития, свързани с България и Франция. Когато го попитате какъв е – българин или французин, той отговаря: Моята националност е музикант. Българо-френска е донякъде и концертната поредица, която предстои. Артистът се е постарал да обхване всички посоки, в които работи като изпълнител и композитор. В „Пианистична битка”, както се нарича една от програмите, предстои „надсвирване” между професора и няколко негови бивши и настоящи студенти от Лионската консерватория. Любовта му към класиката пък е отразена в концерта Goldberg or not Goldberg с музика за две пиана, върху знаменитата творба на Бах „Голдберг вариации”. Ще му партнира Самюел Фернандес. Подробности разказва Марио Станчев в интервю по телефона.

В рамките на тези дни, които ми посветиха организаторите от Лионската опера, има три вечерни концерта и два обедни. Откриваме заедно с моето трио „Орижин” – „Корени”. Музиката е с елементи на български фолклор, етно, романтика и пр. Гост солист е кларинетистът Луи Склави – много известен изпълнител. На 28-и, с моето New Bulgarian Trio свирим музика от джаз албума, който записахме и скоро ще представим и в България. В него съм заедно с Христо Йоцов (ударни) и Димитър Карамфилов (контрабас). В следващия проект, който наричам „Отворено трио“, съм поканил саксофониста Лоран Блументал и българския перкусионист Стоян Янкулов. Мисля, че за публиката ще бъде интересно да чуе „Пианистичната битка”. Те станаха много добри инструменталисти, да видим как ще завърши „битката“... Честно казано, много се радвам и съм развълнуван от възможността да представя различните лица на моето творчество.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05