Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетни тайни на Северното Черноморие

БНР Новини
9
Яйлата
Снимка: БГНЕС

Когато пролетта е щедра, като през 2014 г., плажовете оживяват още през март. Има дни, в които температурите буквално влизат „в летните си кожи”. И макар водата да е все още студена, несравнимо е удоволствието поне да си по бански костюм на плажа, няколко месеца преди началото на активния туристически сезон. Къде предстои да идем? Защо не на пролетна разходка по северния морски бряг.

На север, край морето е спокойно и тихо, но… само привидно. В Балчик, Албена, Варна и Златни пясъци, пристигат първите чуждестранни туристи, и то доста преди великденските празници. Най-нетърпеливите бързат да стъпят на златистия пясък. Други се отдават на удоволствието да поглеждат към морето, но от хотела, излегнати удобно на шезлонг край басейна. Слънчеви бани, плуване… На „ръка разстояние” е спа центърът, където човек може отлично да разтовари напрежението, да поглези сетивата с някоя арома-процедура. Много от хотелите предлагат римска и ориенталска баня, джакузи, сауна, витаминен душ, масажи, фитнес зали, лечебни и разкрасяващи процедури. Вярно, така може да си прекарате целия ден, но още по-добре, ако отделите време за разходки и екскурзии. Защото не просто се намирате на Северното Черноморие. Пред вас е Добруджа, с нейните пролетни тайнства.

Това е удивителен район, наричан житницата на България. Плодородна земя, от която идва дъхавото брашно за вкусните пити, хлябове, погачи, баници, сладкиши… А за Великден от същото добруджанско брашно се месят ароматни козунаци. Преди Великден, обаче, не пропускайте Лазаровден и Цветница. В тази част на България всяко селище ще ви изненада с красиви традиции, съхранени от векове. Само в Източна България по време на великденските пости се играе древният танц Буенек. Какво още е Добруджа? Нейният дух е отразен в творбите на Йордан Йовков. Албена е една от неговите очарователни героини. На нея е наречен и курортът Албена. Крайбрежието е най-източната част на Добруджа. Тръгваме от север на юг, а това означава нос Сиврибурун, веднага след границата с Румъния. Оттам надолу и на юг започват приказни плажове, спиращи дъха гледки. Не пропускайте Камен бряг и археологическия резерват Яйлата, с пещерен град от 101 „жилища”, датирани към V хил. пр.н.е . Пещерите през Средновековието са използвани и като манастирски комплекс.

Идете и до фара на Шабла. Освен че ще може после да разказвате как сте посетили най-източната точка на България, с гордост може да добавите, че сте стигнали и до най-стария, още от 1768 г. автентично действащ фар в цялата акватория на Черно и Средиземно море.

На 15 км от град Шабла се намира Дуранкулашкото езеро – една от значимите крайбрежни влажни зони. Отгоре преминава древният международен въздушен път на птиците Виа Понтика. Дуранкулашкото езеро е защитена местност и археологически резерват, а водите му са обявени за естествено находище на див шаран. Любителите на екотуризма може да продължат към друг подобен обект в региона – резервата Сребърна.

Сега следваме крайбрежието и непременно си отделяме време за Калиакра – земя, вдадена цели два километра навътре в морето: скалите са надвиснали 70 метра над водата. Тук имаме възможност да направим великолепни снимки, които ще ни напомнят за романтиката на Калиакра и нейните незабравими легенди…

Различно усещане за морска ваканция ще ви донесе и една екскурзия до средновековния скален Аладжа манастир. Намира се само на 17 км от Варна и на 3 км от Златни пясъци. Разбира се, градовете Шабла, Каварна, Балчик, самата морска столица Варна ще ви предложат много културни обекти, музеи, пролетни фестивали, изложби, концерти… Но какво е пролетта по Северното Черноморие, ако не отделим поне няколко часа за Ботаническата градина в Балчик? Известна е като Двореца, някогашна лятна резиденция на румънската кралица Мария. В него днес ще откриете над 2000 редки дървесни и растителни видове, като каучуково, бонбонено, книжно дърво, древното гинко, метасеквоя, едроцветна магнолия… Има кактусова оранжерия. А през пролетта паркът буквално се превръща в палитра на вълшебен художник: изобилие от цветове, ухания. И хора, пристигащи от близки и далечни места, готови да съпреживеят толкова пролетна красота на едно място.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35