Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Лъжа корен не хваща”

Хитър Петър, худ. Илия Бешков

Няма морално-етична система по света, която да одобрява лъжата. В същото време всички продължават да лъжат – от малки до големи. И ако при децата съществува понятието „невинна лъжа”, то възрастните са намерили оправдание в „благородната лъжа”. Има ли „невинно” и дори „благородно” скриване на истината? Отговорът на този въпрос оставяме на философите и се отправяме към весели фолклорни истории за остроумни лъжи.

Един от най-разпространените, дори задължителни ритуали на Първи април, е да излъжеш някого. Казват, че помагало срещу лъжите на другите. При това цяла година. „Лъжа корен не хваща” – казва народът ни. С други думи – може да повярват на измамника, но за кратко. Има и още подобни поговорки: „Лъжата скоро на мегдан излиза”… „С лъжа се далеч не стига” и най-разпространената: „На лъжата краката са къси”. Разбира се, винаги е имало и шегаджии, за които измамата не е грях, стига да води до хубав край. В нашия фолклор това е образът на остроумния сиромах Хитър Петър. Според учените, той „живее” по нашите земи още от Средновековието. И ако митичният Крали Марко прескача по девет планини наведнъж със своя кон Шарколия, за да защитава бедния народ, то Хитър Петър върши същото, само с помощта на ума си.

Любима тема в историите за сладкодумния народен герой е надлъгването с богаташи, които живеят на гърба на сиромасите. В някои от приказките Хитър Петър спасява събратята си от мъчителен труд или успява да измъкне пари от чорбаджията и да ги раздаде на ратаите. В други, предизвикан от високомерния изедник, лъже единствено заради удоволствието да го направи за смях. Ето и една подобна история: седял си Петър в селската кръчма и си говорел със селяните. На съседната маса, добре подпийнал, бил местният богаташ. „Петре, давам ти една жълтица, ако ме излъжеш!” – казал той и извадил златната пара пред всички. А хитрецът отговорил: „Ти не си държиш на думата, с тебе работа нямам! Обеща ми дъщеря си за жена, а после се отметна…”. Развикал се богаташът: „Ти чуваш ли се, голтак такъв! Как мога да дам детето си на такъв дрипльо! Лъжеш!”. Хитър Петър това и чакал: „Избирай кое е истина, че да знам – за сватба ли да се стягам или да взимам жълтицата”. Измаменият човек си тръгнал с ругатни, а сиромахът дал жълтицата на кръчмаря и всички пили за негово здраве.

Изследователите на словесния ни фолклор са записали и огромен брой анекдоти за „схватките” между Хитър Петър и Настрадин Ходжа – друг известен лъжец, който се появява след като България пада под османска власт. В тези приказки понякога побеждава ходжата, но по-често – Хитър Петър. Според една история, Настрадин Ходжа дошъл у нас от Анадола специално, за да се срещне с прочутия български лъжец. Нашенецът го излъгал още при първата среща. Но това е друга история…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорен фестивал в подножието на Витоша събира изпълнители от девет страни

От днес до 20 юли в подножието на планината Витоша ще се проведе едноименният Международен фоклорен фестивал. Изпълнители от Боливия, Индия, Италия, Албания, Мексико, Казахстан, Молдова, Северна Македония и България ще запознаят публиката с..

публикувано на 15.07.24 в 07:00
Снимка: Регионален етнографски музей - Пловдив

Регионалният етнографски музей в Пловдив помага за възраждането на древния занаят плъстене

Изделия, изработени от вълна, вдъхват усещането за вътрешен уют и топлина в посетителите на пловдивския Регионален етнографски музей, връщайки ги във времена, когато номадите прекосявали просторни територии със своите стада. И тъй като никъде не се..

публикувано на 13.07.24 в 10:25

Празник на кайсията в Тутракан

Крайдунавският град Тутракан събира производителите на кайсии от региона на традиционния празник "Тутракан - столица на кайсията". Ценителите на вкусния плод си дават среща в неделния ден за 20-а поредна година. Както повелява традицията..

публикувано на 07.07.24 в 08:05