Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Танцова работилница Илиев” – девето издание

БНР Новини

Нашето изкуство е щастие и емоция, младите български танцьори трябва да показват радостта от танца, да бъдат по-уверени и да осъществяват мечтите си – хореографът Петър Илиев. В първия ден на пролетната си ваканция около 120 ученици от България и съседните държави започват активна работа в създадената от него „Танцова работилница Илиев”.

Снимка

Класически балет стил Баланчин (за разлика от изучавания у нас стил Ваганова), модерен танц, хип-хоп, характерен танц – това са стиловете, които ще преподават утвърдени хореографи от САЩ и Германия. На шести април е заключителният концерт. Ще бъдат определени и стипендиантите за тази година. Младите танцьори, спечелили най-високите отзиви на специалистите, ще имат възможност да се обучават в престижни танцови центрове в САЩ. Организатор е фондация „Танцово изкуство – Илиев“, създадена през 2008 г.






СнимкаЗапочнал кариерата си като солист на Националния ансамбъл „Филип Кутев”, повече от двадесет години Петър живее в САЩ. Получил е образованието си у нас и отвъд океана – в Държавния танцов институт – Ню Йорк. Работил е на няколко места в Щатите, бил е артистичен директор на „Уестуинд” – един от първите ансамбли в САЩ, чиято мисия е запознаването на американската публика с богатството на етническия танц. Преподава в училищата към „Пасифик нортуест балет” и „Балет Чикаго”. На 31 март се открива деветото издание на работилницата в България. През годините нейни стипендианти са били немалък брой талантливи млади българи. Андрея Андонова, ученичка в Националното училище за танцово изкуство, печели наградата през 2013 г. В интервюто с нея и г-н Илиев ще научите повече за предстоящото събитие, за историята на фондацията и перспективите, които тя осигурява за участниците в работилницата. А младата балерина споделя впечатленията си от интензивните занимания в „Пасифик нортуест балет”.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30