Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

YouthSpark – възможност за образование, заетост и предприемачество за младите хора

БНР Новини
Снимка: личен архив

Факт, не само за България, но и за цяла Европа, е голямото несъответствие между търсенето и предлагането на пазара на труда. През следващите няколко години близо 700 000 работни места ще останат незаети в ИТ индустрията, защото търсещите работа нямат нужната квалификация. Освен това 90% от свободните работни позиции на Стария континент през следващите 5 години ще изискват някаква степен на компютърна грамотност или т.нар. digital skills. Ето защо Майкрософт прилага в световен мащаб програмата си YouthSpark, която има за цел да създаде възможности за образование, заетост и предприемачество за младите хора. За последните десет години компанията е инвестирала в българското образование над 2 млн. долара чрез YouthSpark инициативата „Партньори в познанието”. За изминалата година е дарила софтуер на неправителствени организации в страната на стойност над 140 000 долара.

„Самата дума youth означава млад, а spark – искра, т.е. запалваме огъня в младите хора да търсят своята реализация – обяснява Петър Иванов, изп. директор на Майкрософт България. – В момента в България има 13% безработни в трудоспособна възраст, а сред младите хора до 25 години безработицата е над 20 %. Нашата цел е да им дадем възможност чрез инициативата BizSpark да започнат свой бизнес в областта на информационните технологии. Освен това, младите хора, завършващи информационни технологии, могат да участват в състезанието Imagine Cup, което е за разработване на проекти в областта на ИТ.”

Част от успеха на програмата YouthSpark в България са и добрите резултати по проекта „Кариера в ИТ” на Сдружението на възпитаниците на Стопански факултет към СУ „Св. Клиемнт Охридски“ или по-известно като Алумни клуба. В рамките на изминалата година са организирани информационни срещи с над 13 000 ученика от 40 училища в страната. Над 800 имаха шанса да участват в специализираното обучение Microsoft IT Academy, а 129 издържаха успешно изпитите и получиха сертификат, разпознаваем от индустрията и доказващ практическите им уменията за работа с най-нов софтуер. Над 20 активни членове на Алумни клуба, които са успешни предприемачи и директори на големи български фирми или офиси на мултинационални компании, са се ангажирали лично в програмата за кариерно консултиране и менторство. „Чрез проекта „Кариера в ИТ” работим за намаляване на голямата разлика в уменията и възможностите на младежите от различните региони в България. През изминалата 2013 г. успяхме да достигнем до активните млади хора в над 20 града предимно от Северозападна и Североизточна България”, каза Севдалина Василева, председател на УС на Сдружението.

„Нека го кажем така, райони с най-нисък продукт на глава от населението – поясни Николай Нетов, преподавател в Стопанския факултет на СУ и член на Алумни клуба. – Примерно, доходите в Северозапада са 1/4 от средните за Европа. Това не означава, че там хората са бедни и глупави, а че липсва иновативен бизнес. Липсата на иновативен бизнес е най-големият демотивиращ фактор. Другото лошо нещо е, че децата, невиждайки възможност за кариера на родното си място, избират да заминат в чужбина. Това обрича региона на бавна смърт. Ако систематично всяка година взимаш десетте най-добри деца и ги пращаш в Англия , след 50 години този район ще е пустиня. С проекта искаме да им покажем, че в България имат възможност да получат добро образование, да направят страхотна кариера и да работят за общността, от която излизат.”

Поради успеха на проекта през първата му година, Майкрософт отпусна нови близо 50 000 долара за 2014 г. През тази година усилията на Алумни клуба ще се насочат към още 20 000 ученици от средните училища в страната. Те ще имат достъп до обучения по Информационни и комуникационни технологии, по предприемачество в партньорство със Стопанския факултет, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да придобият практически опит чрез менторство. Ивелина Василева, студентка първи курс в Стопанския факултет, е един от бенефициентите по програмата „Кариера в ИТ”. Постигайки максимален брой точки на изпита за сертификат на Майкрософт, тя е поканена да представлява България на международна среща на компанията в Брюксел. Освен това момичето е една от 20-те души от цял свят, включени в програма на софтуерния гигант за обучение и стартиране на собствен бизнес. „Проектът е за тренинг на млади предприемачи, които могат да развият собствените си идеи – обяснява Ивелина. – Спонсориран е от Майкрософт и е част от програмата YouthSpark. По него кандидатстваш като описваш подробно идеята си за бизнес, която трябва да е със социална или екологична насоченост Избират проекти, които подпомагат чрез обучение да се развиват, а най-успешните проекти ще бъдат спонсорирани. Това е хубава възможност, тъй като предоставя много добро обучение по предприемачество.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 15 юли 2024 г.

Началото на седмицата настъпва с Горещниците – най-знойните дни в годината според народните ни поверия. В „България днес“ ще говорим за огъня и водата и всичко, което те означават в нашата култура. След това ще се „разхладим“ с..

публикувано на 15.07.24 в 19:00

В турското посолство в София представиха изложба по повод годишнината от опита за преврат в Турция

По повод осмата годишнина от опита за преврат в Турция, в двора на резиденцията на турския посланик в София беше организирана фото изложба под наслов "15 юли и паметта", предаде БТА. Снимките изобразяват моменти от историческата нощ и последвалите часове...

публикувано на 15.07.24 в 18:46
Калин Стоянов

Армията е готова с хеликоптери и тежка техника да подпомага борбата с пожарите

Към момента няма застрашени населени места и бедстващи граждани въпреки множеството пожари, възникнали на територията на България. Ситуацията постепенно се нормализира, увери вътрешният министър Калин Стоянов пред БНР. Пожарът в Свиленградско продължава...

публикувано на 15.07.24 в 11:59