Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

15 години „Жълта музика”

Снимка: Светлин Николаев

В края на 90-те години на миналия век четири групи създават неформалното сдружение, добило популярност като „Жълта музика”. Това е НПО (неправителствена организация), регистрирана, със собствено студио, офис и клуб, в който изпълнителите да представят своите авторски композиции. В нея са били групите „Анимационерите”, „Остава”, „Блуба Лу” и „Уикеда”, както и други, асоциирани, които са ползвали ресурсите. Обединява ги стремежът да наложат високи критерии в българската музика и изкуството въобще. Създаден преди петнадесет години и просъществувал само няколко, лейбълът „Жълта музика” не издаде самостоятелен албум. Групите от него продължиха своя път с договори към комерсиални компании. И така през 2001 г. сдружението спира дейността си, но оставя силно влияние в развитието на алтернативната музика у нас.

„Уикеда” Снимка: Елена Цветкова

На 29 март музикантите от „Анимационерите”, „Остава”, „Блуба Лу” и „Уикеда” се събраха отново – за ексклузивен концерт в столичния клуб „Терминал 1”, за да отбележат 15 години от създаването на лейбъла. В четири сета, всеки около час, те представиха на живо емблематичните си проекти. Специално за събитието от Лондон пристигна басистката на Moby – Светлана Василева, за да се включи в състава на „Анимационерите”.

Успехът на концерта провокира въпроси, които се въртят около целите на движението и оценките му днес, петнадесет години по-късно. Свой отговор има Цветан Методиев от „Анимационерите”. Той сравнява „Жълта музика” с Априлското въстание, което не постига военен успех, но събужда сериозни обществени реакции.

Струва ми се, че и нашата организация успява за времето си да въведе новия звук в България, като направи интересни паралели между родната и чуждата музика. Самият факт, че идеите са имали отзвук, говори за успех.Те са романтични и остават там, петнадесет години назад. Сега сме различни и не мислим по същия начин. Но стига да има търсене, интерес и публика – тази музика ще съществува, казва Цветан.

Още от категорията

Васко Василев свири Вивалди под върховете на Пирин

Въпреки пандемията, Васко Василев дойде от Валенсия до България, за да свири под върховете на Пирин „Зима” от „Годишните времена” на Вивалди , пр едаде БТА.  Изпълнението е по повод Световната купа в гигантския слалом за мъже на 27 и 28 февруари и..

публикувано на 26.02.21 в 20:06

Пианистката Дора Делийска ще изпълни българска музика по телевизия ARTE

На 26 февруари, от 20 ч. българско време, Дора Делийска ще участва в епизод на предаването Europe@Home на телевизия ARTE – европейски телевизионен канал за култура. Идеята на тази поредица е в 27 вечери да бъдат представени 27-те държави-членки..

публикувано на 25.02.21 в 18:12

Диригентът Саша Гьотцел представя виенска музика със Софийската филхармония

В предстоящия концерт на Софийската филхармония /25.02/ ще чуем произведения от австрийски композитори, представители на различни епохи - Концерт за пиано и оркестър № 17 в сол мажор от Моцарт и Симфониета за камерен оркестър, оп. 23 от Александър..

публикувано на 23.02.21 в 10:41