Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 години „Жълта музика”

Снимка: Светлин Николаев

В края на 90-те години на миналия век четири групи създават неформалното сдружение, добило популярност като „Жълта музика”. Това е НПО (неправителствена организация), регистрирана, със собствено студио, офис и клуб, в който изпълнителите да представят своите авторски композиции. В нея са били групите „Анимационерите”, „Остава”, „Блуба Лу” и „Уикеда”, както и други, асоциирани, които са ползвали ресурсите. Обединява ги стремежът да наложат високи критерии в българската музика и изкуството въобще. Създаден преди петнадесет години и просъществувал само няколко, лейбълът „Жълта музика” не издаде самостоятелен албум. Групите от него продължиха своя път с договори към комерсиални компании. И така през 2001 г. сдружението спира дейността си, но оставя силно влияние в развитието на алтернативната музика у нас.

„Уикеда” Снимка: Елена Цветкова

На 29 март музикантите от „Анимационерите”, „Остава”, „Блуба Лу” и „Уикеда” се събраха отново – за ексклузивен концерт в столичния клуб „Терминал 1”, за да отбележат 15 години от създаването на лейбъла. В четири сета, всеки около час, те представиха на живо емблематичните си проекти. Специално за събитието от Лондон пристигна басистката на Moby – Светлана Василева, за да се включи в състава на „Анимационерите”.

Успехът на концерта провокира въпроси, които се въртят около целите на движението и оценките му днес, петнадесет години по-късно. Свой отговор има Цветан Методиев от „Анимационерите”. Той сравнява „Жълта музика” с Априлското въстание, което не постига военен успех, но събужда сериозни обществени реакции.

Струва ми се, че и нашата организация успява за времето си да въведе новия звук в България, като направи интересни паралели между родната и чуждата музика. Самият факт, че идеите са имали отзвук, говори за успех.Те са романтични и остават там, петнадесет години назад. Сега сме различни и не мислим по същия начин. Но стига да има търсене, интерес и публика – тази музика ще съществува, казва Цветан.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05