Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгва „Походът на книгите”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В България месец април ще премине под знака на грандиозен поход. В него главни герои няма да бъдат кръстоносци или търсачи на силни усещания, а книгите. Териториите, които ще превземат, са детските сърца. В ролята на пълководци и рицари ще влязат популярни българи от различни сфери на културния и обществен живот, които ще пренесат малчуганите във вълшебния свят на приказките. Главен виновник за това е Асоциация „Българска книга”, която се е заела с нелеката задача да насърчи четенето сред най-малките.

„Походът на книгите” е събран между две световни дати, свързани с книгите и четенето: 2 април – Международният ден на детската книга и 23 април – Международният ден на книгата и авторското право – поясни за Радио България Веселин Тодоров, председател на УС на Асоциация „Българска книга”. – Това е нещо, което се превърна в традиция. Нашата цел е да приобщим младите хора или по-точно децата. По традиция на откриването в Столичната библиотека г-жа Йорданка Фандъкова чете на деца от гостуваща детска градина. „Походът на книгата” е подкрепен от много популярни личности, сред които съвременни писатели, артисти, спортисти, политици. Те се срещат с малчуганите в училища, детски градини и в много от библиотеките в цялата страна, четейки им от любими детски книжки. Срещите се наричат „Маратон на четенето” и са под егидата на Библиотечно-информационна асоциация. Писателите, разбира се, представят своите най-нови произведения. Имаме и някои интересни новости тази година. Например организираме една игра в София, в която ще се включат девет от най-големите софийски книжарници. Целта е участниците да минат през тези книжарници, намиращи се на удобни места в центъра на града, и да съберат на специален талон девет печата. Разбира се, има и награди – набор от много интересни детски книги, подарени от българските издатели. На 12 и 13 април ще има и две шатри в Борисовата градина, където също ще се организира публично четене на открито. Има също така конкурс за любима детска книга, в който си партнираме с фондация „Детски книги”. Нарича се „Бисерче вълшебно” и се провежда онлайн. Децата, в ролята на жури, могат да гласуват за любима своя детска книга. На 30 април ще бъдат обявени резултатите и ще има интересно събитие с победителите.”

И тази година малчуганите ще могат да се повозят в литературния ретро трамвай, който ще се движи по специален маршрут в центъра на столицата. В него те ще се запознаят със съвременни български писатели и поети, ще се срещнат с популярни личности, които ще им прочетат любима приказка. По традиция на 23 април асоциация „Българска книга” ще връчи наградите „Рицар на книгата” на журналисти, допринесли със своята работа през годината за популяризиране на книгите.

Чете ли българинът?

По данни на Асоциация „Българска книга” през изминалата година са излезли около 6000 нови заглавия. През 2013 г. българите са похарчили за книги около 155 млн. лв., което е с 2% повече спрямо предходната година. И въпреки ръста, продължаваме сериозно да изоставаме от Европа. Ако европеецът купува средно 11-12 книги годишно, то на българин средно се падат по две книги и половина. Според Веселин Тодоров, погрешно се е наложила представата, че хората четат само преводна литература. Оказва се, че 2/3 от издаваните заглавия са от български автори. Остава надеждата, че национални инициативи като „Походът на книгите” ще успеят да разпалят детското любопитство към света на литературата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ерина Боянова

Ерина Боянова представя в Института "Сервантес" изложбата си от плакати за испански филми с награди

Институтът "Сервантес" е домакин на поредица от специално създадени филмови плакати, обединени от името "Кино "Испания": Плакати за филми с награди". Изложбата, чийто автор е Ерина Боянова, се открива на 19 юни в галерията на Института в София,..

публикувано на 19.06.24 в 08:35

Иконописецът Диан Костов открива експозиция в Кукелберг, Брюксел

Днес се открива експозиция с платна на българския художник иконописец Диан Костов. Платната ще бъдат изложени на фасадата и в самата Национална базилика "Светото сърце" в Кукелберг, Брюксел (Basiliekvoorplein 1, 1083 Brussels), в продължение на..

публикувано на 15.06.24 в 09:05

Балетът на Националната опера е гост на фестивала Sounds of Oradea в Румъния

Балетът на Националната опера гостува на фестивала Sounds of Oradea в Румъния, съобщават от Софийската опера и балет. Третото издание на международния фестивал е от 14 до 16 юни и включва три програми в популярни културни пространства в града...

публикувано на 15.06.24 в 08:35