Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция Mobcon и бъдещето на мобилните технологии

БНР Новини
Снимка: www.phonearena.com

Преди 15 години обемисти мобилни телефони с монохроматичен дисплей и възможност за изпращане на текстови съобщения бяха върхово постижение в сферата на комуникациите. Днес приемаме мобилния телефон за даденост и избираме от модели, чиито функции дори не познаваме напълно. Миниатюрни чипове съхраняват стотици гигабайта информация, а безжичната връзка с интернет смятаме за необходимост.

Мобилните технологии и комуникации осезаемо променят света и са една от най-бързо развиващите се сфери на технологията. Но какво наистина ни очаква в бъдеще? Отговор на този въпрос се опитва да даде конференцията Mobcon, която ще се проведе за първи път в България. Повече от Николай Любчев, един от организаторите на събитието:

Снимка: mobcon.bg„Това е конференция за мобилни технологии и тяхното използване за програмиране на мобилни устройства. Конференцията ще бъде на пети април в София. Предишните две издания на Mobcon бяха в Минеаполис, САЩ. Целта на събитието е да събере на едно място лектори от световни компании, лидери в областта си, като Google, Soundcloud, Mozilla. Тези лектори ще се срещнат със специалисти от България и региона, които имат интерес в мобилните технологии. На конференцията ще бъдат представени повече от 20 лекции в пет паралелни потока. Лекциите ще бъдат в сферата на разработване на софтуер за мобилни устройства, монетизацията на мобилни приложения, мобилните технологии от гледна точка на големите компании и други. Ще има и чисто технологична част. Ще се разгледат и въпроси за дизайна на приложенията от гледна точка на самите потребители.”

Попитахме господин Любчев кои са най-новите и интересни постижения и се поинтересувахме от модата в мобилните технологии.

„В последните години се наблюдава бум на смартфоните. В света има повече от 1,7 милиарда смартфона в употреба, като през 2017 година се очаква техният брой да достигне 2,5 милиарда. Освен смартфони, в употреба са и много други устройства като таблети, умни часовници и други. Скоро дори и домакинските уреди ще имат своя операционна система. Сами разбирате, че това е един огромен пазар, който ще продължава да расте. Едно от нещата, които навлизат в живота ни, все повече са така наречените ‘wearables’ или вещи, които притежават собствена операционна система и могат да измерват например дали ходим правилно, нашия пулс и доста други интересни неща, които да подобрят начина ни на живот.”

Значителен брой българи използват „умни” телефони в ежедневието си и тези устройства постепенно се превръщат в основен инструмент за достъп до информация. Програмите на БНР вече също могат да се слушат на таблети, смартфони и други устройства, благодарение на новото безплатно мобилно приложение, което е достъпно в Google Play. В най-скоро време Радио България също ще предложи на потребителите собствено мобилно приложение.

България е една от страните с добри компютърни експерти, но бурното развитие на технологиите прави техния брой недостатъчен. Според анализатори потребностите на индустрията ще стават все по-големи и търсенето на експерти, специализирани в сферата на мобилните технологии, ще расте. Български студенти също ще вземат участие в Mobcon, наред с програмисти и експерти от цял свят. По време на събитието ще бъдат представени и проектите финалисти в конкурс за най-иновативна идея или прототип на мобилно приложения, а трите най-добри проекта ще получат парична награда. Целта е стимулиране на развитието на младите експерти в областта на мобилните технологии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05
Хижа

С културни събития на Витоша отбелязваме 129 г. от организираното от Алеко изкачване до Черни връх

Сто двайсет и деветата годишнина от организираното от Алеко Константинов изкачване до Черни връх и създаването на организирано туристическо движение у нас ще бъдат отбелязани днес с няколко културни събития, част от кампанията “Зелени библиотеки”,..

публикувано на 25.08.24 в 06:00

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30