Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Свободни ли сте тази вечер?” – пита група LaText

БНР Новини
Снимка: личен архив

Група LaText е изключение в българската алтернативна сцена. На 29 февруари 2012 г. литературата и музиката се влюбват завинаги. Венчавката е извършена пред трима свидетели и техните музикалните инструменти Петър Чухов (китара), Иван Вълев (бас) и Гриша Маникатов (барабани). По-късно към тях се присъединява Елена Пенева (вокали) и нежно допълва групата с още музикални идеи и фина свежест.

Рецитират, потънали в поезия от музикални и гласни струни, прошепнати или изпети.

Стилът на група LaText я отделя далеч от всичко чуто досега. Как се е случило това разказват Иван и Петър:

„Решихме да направим музика по текстове на Петър Чухов, който е много добър поет. Често се случва музиката да служи само за фон на поезия, а ние искахме да постигнем баланс между двете”, споделя Иван. Петър допълва: „Първоначално дадохме предимство на поезията и на изговарянетона стиха, но постепенно нещата станаха равностойни. Напоследък дори имаме композиции, които са изцяло с пеене. Първата от тях, която записахме, е сред номинираните на тазгодишния конкурс на БНР – „Златна пролет”. Това е доказателство, че сме на прав път”.

Поради нетрадиционната дата на създаване на групата – 29 февруари, музикантите от LaText не чакат високосна година, а смело слагат пръст на някоя дата в календара и празнуват. Задължително с приятели, колеги, поети. Има и рецитали, и рок. Тази година съставът подготвя специален концерт, на който ще представи първото си CD, събрало част от композициите му.  И закачливо кани „Свободни ли сте тази вечер?”. А ние съветваме – внимавайте с играта с огъня, защото LaText ще ви запали...

Още от категорията

Европейската джаз мрежа избра София за домакин на годишната си среща

Най-големите джаз фестивали на Европа избират София за провеждането на професионална среща за джаз на Стария континент. Европейската джаз конференция за пръв път ще се проведе от 22 до 25 септември в Софи я, като това е първото по рода си събитие в..

публикувано на 22.09.22 в 07:20
Група „Трендафилка“ от Ню Орлиънс

Български песни и ритми от Ню Орлиънс

Ню Орлиънс е известен със своята пъстра мултикултурна общност, традиционната си кухня и най-вече с невероятното си музикално наследство. В световната столица на джаза почти всеки свири на някакъв инструмент, но не непременно джаз. „ Тук хората са..

публикувано на 21.09.22 в 13:49
Снимка: Facebook/arrowmusicofficial2020

New York – мечтата на трио Arrow

Arrow е трио, в което участват съвсем млади музиканти, възпитаници на Националното музикално училище ˮЛюбомир Пипков“. Валерия Василенко – вокалистка в групата, е пианистка, дъщеря на известни педагози и изпълнители, която все пак избра поп и джаз..

публикувано на 20.09.22 в 10:47