Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китаристът Антони Рикев превзема с таланта си българската джаз и поп сцена

БНР Новини
Снимка: личен архив




Групите „Ахед”, High Time, Tri-o-five са само част от творческата биография на младия и талантлив китарист Антони Рикев. Роден в Русе, той от четиригодишен свири на пиано. От тогава музиката се превръща в негова страст. Тони следва хода на времето – първо школа, след което продължава средното си образование в музикалното училище в града. Като инструмент китарата го завладява в пети клас и вече като гимназист той й се отдава изцяло. Тогава сформира групата си „Ахед проджект”, с която всеки ден, в продължение на години, свири в Младежкия дом в Русе. Огромно влияние върху изграждането на Тони като музикант оказва брат му, който непрекъснато снабдява със записи на чужди групи.

Китаристът се установява в столицата и завършва специалност „Поп и джаз” в НМА „Панчо Владигеров”. „Всичко тръгна от група „Ахед” преди петнадесет години” – споделя Антони Рикев. „Доста време свирихме в софийски клубове. Тогава събрахме много фенове, направихме албум и няколко клипа. Успяхме да се наложим в музикалното пространство. Бандата претърпя трансформации. „Ахед” вече не съществува, но продължавам да свиря с Радослав Славчев и Николай Данев. Тримата израснахме като музиканти. Така проектите се подредиха един след друг, всеки в своето време и пространство – Tri-o-five, Белослава и Живко Петров… За мен те двамата са невероятни изпълнители, на които съм се възхищавал още от дете. Картината се допълва от Димитър Семов, Росен Захариев-Роко и още музиканти, с които работя. Композирането за мен също е приоритет. Мисля, че трябва да се създава наша, авторска музика, която да остане във времето. В такъв момент назря идеята за създаването на Music Clinic Records – лейбъл за независима музика. Той е отражение на любовта ни към това изкуство. Трябва да творим, за да оставим нещо добро след себе си, да композираме с добро качество, с хубав звук и оригинални аранжименти. Всичко това искаме да го покажем на хората. Относно личното ми развитие, правя неща, в които виждам, че има смисъл. Всеки един артист е длъжен да даде енергията там, където чувства, че е полезен. В момент, в който има какво да каже и кой да чуе, за да го разбере. Позитивната сила ме държи да съм „жив” в музиката.”

В Tri-o-five китаристът също оставя своя почерк не само като инструменталист, но и като композитор и аранжор. С тази банда, той има издаден албум „Trаvelling”. Тони отново проявява талант и усет към модерния саунд и звук. Един от най-новите проекти, в които Тони Рикев свири, е „Метаформоза” на Росен Захариев-Роко. Китаристът го приема за един много сполучлив експеримент на четирима креативни изпълнители. Създават музика, посредством енергията и усещанията, които се получават в даден момент.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15