Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвя се посещение на генералния секретар на НАТО в България

БНР Новини
Андерс Фог Расмусен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тези дни бе обявено, че генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще посети България идната седмица. Помощник-генералният секретар на НАТО по политическите въпроси и политиката на сигурност – Тери Стаматопулос, проведе в София с президента и министрите на отбраната и външните работи разговори, които явно бяха елемент от подготовката на предстоящата визита. Покана до генералния секретар президентът Плевнелиев е отправил само преди дни и може да се допусне, че визитата не е рутинна, а вероятно продиктувана от неотложни въпроси. Расмусен идва в България в момент на напрежение заради кризата между Русия и Украйна и сигурността в Черноморския регион и по източната граница на НАТО. В контекста на това напрежение Росен Плевнелиев се обяви за „повече НАТО” в Черноморския регион, на Балканите и в България. Под „повече НАТО” той разбира по-силно сътрудничество, повече специализация на въоръжените сили и съвместяване на военните способности на България, Румъния и Турция в охраната на Черноморското пространство. Визитата на Расмусен става и седмица след като външните министри от НАТО взеха решение за замразяване на военното сътрудничество на НАТО с Русия. Практическите действия, които НАТО предприема и ще дискутира до предстоящата през септември среща на върха, са свързани със засилване на мерките за гарантиране на сигурността преди всичко на страните по Източния фланг на Алианса. Тема на разговорите на генералния секретар на НАТО в София вероятно ще е и подготовка за обучение на либийски военнослужещи на съвместното българо-американско съоръжение на полигон „Ново село” в Южна България. Българската страна със сигурност ще се възползва от визитата на Расмусен и за да потвърди позицията си, че бъдещето на НАТО е неизменно свързано с политиката на „отворени врати” за присъединяване на страни, които могат да допринесат за сигурността и стабилността в Европа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05

БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС, започва обединение вляво

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС. Решението е взето от Националния съвет на БСП. Това каза пред журналисти Атанас Зафиров, който ще изпълнява функциите на временен председател на БСП на мястото..

публикувано на 15.06.24 в 17:25
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров сменя Корнелия Нинова на лидерския пост в БСП

За временен председател на БСП на мястото на подалата оставка след лошото представяне на левицата-столетница Корнелия Нинова на изборите е избран Атанас Зафиров. До 10 ноември трябва да бъде извършен прекият избор на постоянен лидер на социалистите,..

публикувано на 15.06.24 в 14:42