Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в Черноморския регион налага промени в българските въоръжени сили

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тази седмица президентът Росен Плевнелиев разкри, че напоследък на изтребителите МиГ-29 на българските военновъздушни сили се е налагало твърде често да излитат за прихващане на полетите на руски транспортни и разузнавателни самолети над Черно море. Президентът изрази подозрение, че Русия умишлено провокира извънредни полети на бойната авиация на България, за да намали и без това малко оставащият летателен ресурс на нейните изтребители МиГ-29. Военният министър Ангел Найденов уточни, че руски машини не са навлизали в българското въздушно пространство, но са предизвиквали реакции на Центъра за въздушен суверенитет на НАТО, който всъщност дава разпореждания за действие на българските ВВС. И президентът, и министърът изразиха становище, че трябва да се сложи край на зависимостта на българските военновъздушните сили от руската корпорация РСК МиГ, която единствена осигурява летателния ресурс, поддръжката и резервните части на изтребителите им. По време на служебното правителство на Марин Райков, назначено от президента Плевнелиев, Министерството на отбраната смяташе, че България трябва да се сложи край и на зависимостта от Русия в поддръжката на системите за противовъздушна отбрана. Последните изявленията на Плевнелиев и Найденов в значителна степен предрешават дилемата дали България ще купува други изтребители или ще модернизира наличните руски. Външният министър Кристиан Вигенин също смята, че с преосмислянето на отношенията НАТО – Русия, станало пак тази седмица, като че ли аргументите вече са в много голяма степен за придобиването на нов изтребител и прекратяване на зависимостта от прякото военно-техническо сътрудничество с Русия или нейната добра воля. Решение по въпроса правителството трябва да вземе в средата на тази година и по-вероятно е да се пристъпи към закупуване на машини от западни производители. Опциите са няколко – американски изтребители F16 или самолети, които са европейско производство, нови или употребявани. Очевидно решаващ фактор при избора ще е стойността на сделката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещ понеделник с температури до 37°, на места - краткотрайни валежи

През нощта ще бъде предимно ясно с по-значителна облачност до полунощ в крайните западни райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи. В понеделник, 24 юни, ще е предимно слънчево. Около и след обяд главно над Югозападна България ще се..

публикувано на 23.06.24 в 19:05

Ежедневни полети между София и Бургас за лятото от юли

Националният авиопревозвач “България Еър” поднови своите редовни полети между София и Бургас, съобщи БНР Бургас. От 1 юли стартират редовните полети, като в системата е записано, че ще има ежедневен транспорт до 8 септември, с изключение на 3 юли, 3 и 4..

публикувано на 23.06.24 в 16:04

Местни избори се провеждат в няколко населени места у нас

Местни избори за кметове и общински съветници се провеждат днес на няколко места у нас - в общините Хасково, Благоевград, Кюстендил, Сухиндол, Перник и др. В севлиевското село Батошево избират кмет, след като вотът от редовните избори през миналата година..

публикувано на 23.06.24 в 09:31