Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не си ти, ако не се включиш в предизвикателството

Ако перифразираме една нашумяла реклама, то тя би прозвучала така: „ Не си ти, ако не се включиш в предизвикателството!“ Хвърлената ръкавица е от група млади ентусиасти. Те не вярват в супергерои, които ще дойдат да ни избавят от проблемите, а са убедени, че всичко започва от малките неща и от самите нас, за да се случи голямата промяна. Обединили са се около „Фабрика за идеи”, която, както се досещате от името, не произвежда чорапи или нещо подобно, а е място за иновации и креативност. Последната им щура кауза е „Предизвикателство за социална промяна“, отправено към всички готови, способни и искащи да влязат в сърцето на проблема и да променят нещата, които не им харесват. Защо точно сега и какво го провокира?

„То се роди от само себе си, от нуждата. Неслучайно виждаме всяка вечер хора, които протестират за нещо пред парламента и като цяло един наистина недоволен народ– казва Николета Манчева, запален млад „фабрикант”. – Очевидно нещата не вървят в правилната посока и не се случват така, както трябва да се случват в едно здраво общество. Явно системите, които в момента съществуват, не функционират и те трябва да бъдат променени. Няма как да разчитаме някой над нас да го направи.  Трябва да започнем от себе си. Точно затова решихме, че в момента е голяма нуждата да подтикнем младите хора да бъдат дейни и да разберат, че от тях зависи страшно много. И ако те успеят да видят и да свържат съществуващите ресурси по нов начин, което е социална иновация, това ще промени средата им. Тогава изходът няма да е Терминал 2.“

На сайта changeis.bg  вече са се регистрирали за участие в предизвикателството предимно млади хора с отключено за приключение съзнание и готови да впрегнат потенциала си, за да променят средата, в която живеят. София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас са петте региона от страната, в които ще бъдат изпратени на мисия.  Връчването на задачите и конкретната за всеки екип локация на преизвикателството ще се случи в полунощ на 11 април.

„Идеята е всичко да се случва под игрова форма – обяснява Николета известната доза мистика и добавя - но екипите ще имат точно три дни, за да изследват на място проблема в неизвестна за тях локация – Ще им дадем наръчник с различни методи на „Фабрика за идеи” и ще ги обучим как се взимат решения от хората за хората. Искаме да избягаме от синдрома Супермен, където някой отива и решава проблемите, казвайки „така ще стане”, без дори да е питал хората. Хубавото е, че общините на повечето места откликнаха и ни изпратиха основните проблеми, с които се сблъскват и не могат да разрешат. Готови са да приемат помощта на тези млади хора. И ако те предложат по-добро решение,  ще пренасочат финансов ресурс, за да реализират тяхната идея.“

За да бъде запазен елементът на изненадата, Николета повдига само част от завесата, за да ни разкрие някои от проблемите, за които участниците ще трябва да впрегнат цялата си креативност и да намерят реални решения:  бедност, безработица, градска и околна среда. На 15-и април всеки екип ще може да презентира своите идеи пред местната общност, готова да ги подкрепи в реализацията им. „Фабрика за идеи” от своя страна ще избере три екипа, на които да помогне като им даде стипендия за участие във второто издание на Академията за социална промяна и така им осигури достъп до ментори и опитни практици в сферата на социалните иновации от цял свят.

Снимката е предоставена от „Фабрика за идеи”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30