Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Тангуарда“ представя неизпълнявани творби на Пиацола

БНР Новини
Мария Мартинова
Снимка: личен архив
„Танго без граници“ е концерт от афиша на Европейския музикален фестивал. Зад това заглавие стои интересна и необикновена програма, която на 9 април ще изпълни ансамбъл „Тангуарда“. Формацията е позната на българската публика от 2009 г., когато за пръв път гостува у нас, а през 2012 г. взе участие и в международния фестивал „Мартенски музикални дни“ – Русе. Основател и лидер е Мария Мартинова. Младата българска пианистка живее в Белгия през последните години. Завършила е Джулиард скуул в Ню Йорки Кралската музикална академия в Лондон. По-късно любовта към танго-музиката я отвежда в Ротердамската консерватория, където учи при утвърдени майстори на този стил.




Нека припомним, че наред с „Тангуарда“, Мария е автор на още няколко проекта, представящи съвременното лице на тангото. Един от тях се нарича „Париж – Буенос Айрес... Една любовна история“, изпълнители са цигуларят Сирил Гарак  и Мария Мартинова. Тази  програма беше записана в Първо студио на БНР, в момента се подготвя албум със същото име.





В интервю за Радио България Мария разказва за програмата на предстоящия концерт, в която са включени непубликувани творби на Астор Пиацола. Как амбициозната българка е стигнала до тях? „Предпочитам това да си остане моята малка тайна и да мисля за магията, която ще съпреживеем заедно с публиката на 9 април. Винаги с огромно вълнение свиря в България, българската сцена е нещо специално за мен“– казва още тя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15