Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танго в София

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започнете ли да учите танго (с ударение на а-то както го произнасят в Аржентина), неизбежно ще разберете, че означава връзка, и че се танцува сърце със сърце. Започнах да ходя на уроци при Чавдар Крумов от sofia.tango (http://sofiatango.net/) преди 10 години и оттогава този танц се превърна във философия на моя живот и в начин на усещане за света. Тангото е урок по равновесие, урок по доверие, урок по заедност!

Живеем в един мъжки свят, но колко от мъжете наистина знаят да водят, да изразят желанията си и да получат това, което искат - премерено, плавно, меко, учтиво... Колко от тях могат да те понесат във вихъра на танца, който не отстъпва от този на любовта? А дамите? Научени да се борим всекидневно за правата си и да се доказваме, колко от нас могат да затворят очи, да се отпуснат и да се оставят да бъдат поведени, да последват любимия до края на света?

На тези неща учи тангото и това е един безкраен урок по себепознаване, защото тангото не е експресивен танц... то е интровертно, самовглъбяващо. Двойката е сама на света, разбира се, внимавайки да не се блъсне в другите танго-планети, защото изобщо не е приятно да ти забият токче или петичка в крака.

Танго обществото в София расте и се развива вече повече от 10 години. Двойките, които преподават, стават все повече, пространствата се променят, но хората се познават и подкрепят взаимно. Тези, които танцуват отдавна, са уважавани и за тях се носят легенди. Като тази за красивата Таня и нейния парфюм, за костюмите, които е шиел художникът Милко или за високата Марина, която отишла до Сърбия, за да си намери достоен съпруг. Към богатството от образи се допълват талантите – в танго обществото можеш да се сдобиеш с лично за теб правено ветрило от Таня или с ефирна уникална рокля, излязла изпод ръцете на Албена и т. н.

Танго се танцува в просторни зали с дървен под, но и в заведения като Before & After, където всяка неделя има вечеринка и можете да получите основна ориентираща ви за танца информация. Българските тангери посещават фестивалите в Букурещ, Истанбул, Виена и други градове, но, разбира се, най-голямата мечта си остава отиването до Буенос Айрес. Понякога хората се организират на групи, което прави пътуването по-евтино и весело. Оттам мъжете се връщат с по-сигурни крачки, а дамите по-елегантни, като има и такива, които се отделят и потеглят на приключения до Мачу Пикчу и до Огнена земя.

Ставайки все по-популярно, тангото излезе от границите на столицата и вече се танцува сериозно в Пловдив, Бургас и Варна. Освен коледните и новогодишните концерти и събитията, свързани с деня на тангото 11 декември, се организират също концерти, фестивали и летни академии с преподаватели от чужбина и гости от целия свят.

Независимо дали спадате към ентусиазираните начинаещи, които не пропускат нито едно събитие или урок през седмицата, или към улегналите напреднали, които са по-еклектични към партньорите и снизходителни към младите, тангото е едно прекрасно хоби. То разтоварва хората от напрежението на работните дни и битовите неуредици и дава възможност за пълноценно и приятно общуване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В турското посолство в София представиха изложба по повод годишнината от опита за преврат в Турция

По повод осмата годишнина от опита за преврат в Турция, в двора на резиденцията на турския посланик в София беше организирана фото изложба под наслов "15 юли и паметта", предаде БТА. Снимките изобразяват моменти от историческата нощ и последвалите часове...

публикувано на 15.07.24 в 18:46
Калин Стоянов

Армията е готова с хеликоптери и тежка техника да подпомага борбата с пожарите

Към момента няма застрашени населени места и бедстващи граждани въпреки множеството пожари, възникнали на територията на България. Ситуацията постепенно се нормализира, увери вътрешният министър Калин Стоянов пред БНР. Пожарът в Свиленградско продължава...

публикувано на 15.07.24 в 11:59

Остава горещо с опасност за пожари, критично е положението в Свиленградско

228 пожара са били потушени в страната за последните 24 часа, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Без нанесени материални щети са били 181 пожара, от които 126 в сухи треви, горска постеля и храсти, четири в стърнища и..

публикувано на 15.07.24 в 08:36