Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танго в София

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започнете ли да учите танго (с ударение на а-то както го произнасят в Аржентина), неизбежно ще разберете, че означава връзка, и че се танцува сърце със сърце. Започнах да ходя на уроци при Чавдар Крумов от sofia.tango (http://sofiatango.net/) преди 10 години и оттогава този танц се превърна във философия на моя живот и в начин на усещане за света. Тангото е урок по равновесие, урок по доверие, урок по заедност!

Живеем в един мъжки свят, но колко от мъжете наистина знаят да водят, да изразят желанията си и да получат това, което искат - премерено, плавно, меко, учтиво... Колко от тях могат да те понесат във вихъра на танца, който не отстъпва от този на любовта? А дамите? Научени да се борим всекидневно за правата си и да се доказваме, колко от нас могат да затворят очи, да се отпуснат и да се оставят да бъдат поведени, да последват любимия до края на света?

На тези неща учи тангото и това е един безкраен урок по себепознаване, защото тангото не е експресивен танц... то е интровертно, самовглъбяващо. Двойката е сама на света, разбира се, внимавайки да не се блъсне в другите танго-планети, защото изобщо не е приятно да ти забият токче или петичка в крака.

Танго обществото в София расте и се развива вече повече от 10 години. Двойките, които преподават, стават все повече, пространствата се променят, но хората се познават и подкрепят взаимно. Тези, които танцуват отдавна, са уважавани и за тях се носят легенди. Като тази за красивата Таня и нейния парфюм, за костюмите, които е шиел художникът Милко или за високата Марина, която отишла до Сърбия, за да си намери достоен съпруг. Към богатството от образи се допълват талантите – в танго обществото можеш да се сдобиеш с лично за теб правено ветрило от Таня или с ефирна уникална рокля, излязла изпод ръцете на Албена и т. н.

Танго се танцува в просторни зали с дървен под, но и в заведения като Before & After, където всяка неделя има вечеринка и можете да получите основна ориентираща ви за танца информация. Българските тангери посещават фестивалите в Букурещ, Истанбул, Виена и други градове, но, разбира се, най-голямата мечта си остава отиването до Буенос Айрес. Понякога хората се организират на групи, което прави пътуването по-евтино и весело. Оттам мъжете се връщат с по-сигурни крачки, а дамите по-елегантни, като има и такива, които се отделят и потеглят на приключения до Мачу Пикчу и до Огнена земя.

Ставайки все по-популярно, тангото излезе от границите на столицата и вече се танцува сериозно в Пловдив, Бургас и Варна. Освен коледните и новогодишните концерти и събитията, свързани с деня на тангото 11 декември, се организират също концерти, фестивали и летни академии с преподаватели от чужбина и гости от целия свят.

Независимо дали спадате към ентусиазираните начинаещи, които не пропускат нито едно събитие или урок през седмицата, или към улегналите напреднали, които са по-еклектични към партньорите и снизходителни към младите, тангото е едно прекрасно хоби. То разтоварва хората от напрежението на работните дни и битовите неуредици и дава възможност за пълноценно и приятно общуване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02