Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският проект „DANDALUNDA” представя многообразието в бразилската музика

БНР Новини
Снимка: личен архив

„Да открием познато чувство в непозната музика” – тази покана ни заинтригува. Става дума за концерт на чаровната певица Весела Морова с бенд от любими български джаз музиканти. Проектът, който представят, е с бразилски мелодии и ритми. Цветната фиеста, под името „DANDALUNDA”, е на 11 април в Студио 5. Весела Морова разказва:

Снимка: Кирил Станоев




„Това е проект за представяне на бразилската музика в широк спектър, защото тя е една вселена от мелодии, ритми и танци. Нашата програма оформихме като смесица от стиловете: боса нова, самба, джаз, фънк… Залагаме на музиката и на шоу елементите. В него участват и три танцьорки от „Амазония Денс Проджект”. Според мен, за да възприемеш една фолклорна музика, каквато е бразилската, трябва да я усетиш и визуално. А за звука отговарят музикантите от бенда: Калин Гечев (пиано), Александър Логозаров (китара), Боби Петров (барабани), Радослав Славчев (бас), Наско Попов (перкусии) и Денис Гоев (тромпет). Те са много добри изпълнители, а това, което ни събра е джазът. Обичам да казвам, че в моя живот и в проектите ми всичко тръгва от тази музика. Можеш ли да свириш джаз – ти си открехнат към всякакви стилове. Разбира се, от голямо значение е и с кого си на сцената. Така че за мен беше много важно да намеря тези музиканти. Искрено, с ентусиазъм и дори наивност се радваме един на друг и на това, което правим. Аз вярвам, че както салсата и като цяло – кубинската музика се наложи тук през последните десетина години, така ще стане и с бразилската, в частност със самбата.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15

"Приятели"

Преди повече от 40 години една песен се превърна в символ на приятелството. Но и днес тя звучи свежо и носи топлината на споделените положителни емоции - смях, радост, щастие... "Приятели" е един от първите хитове на вокалната формация Тоника СВ –..

публикувано на 15.07.24 в 10:15

"Песен моя, обич моя"

Композиторът Йосиф Цанков, творил от началото на 30-те години на ХХ век до 1971 г., неслучайно е наричан Патриарх на българската музика. Оставил е над 500 творби – оперети, танга, шлагери, музика към филми, с които десетилетия наред неминуемо е..

публикувано на 12.07.24 в 10:15