Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борбата с корупцията и измамите с европари – приоритет за България и Европа

Снимка: архив

Борбата с корупцията и измамите с европари остава предизвикателство за Европа. Това показа първият Доклад на ЕК за борба с корупцията в ЕС от февруари тази година. Тя засяга всички 28 страни-членки без изключение и струва общо 120 млрд. евро годишно загуби за икономиките. Затова Комисията обяви борбата с това явление за приоритет на следващия програмен период 2014-2020 г. Досега то се считаше за проблем само в България и Румъния и те са под мониторинга на ЕК по Механизма за контрол и сътрудничество в областта „Правосъдие и вътрешен ред” от влизането си в ЕС (01. 01. 2007 г.).

България ще получи през следващите седем години близо 15 млрд. евро. А само тази година в българската икономика ще влязат 1,8 млрд. евро. Това посочи вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова на семинар на ЕК в София за мерките срещу корупцията и измамите с парите от структурните и инвестиционни фондове. Това е третият от семинарите на ЕК в страните от ЕС по чувствителната за европейските граждани тема, след тези в Словакия и Чехия. Целта е те да се запознаят по-добре с новия пакет от законодателни актове в тази сфера. Той включва три нови директиви за обществените поръчки – най уязвимата за корупция и измами област, и се очаква скоро да влезе в сила. Страните-членки ще имат две години, за да го въведат в законодателството си.

По думите на вицепремиера Златанова България акцентира в стратегията си за борбата с измамите и корупцията върху максимална прозрачност на процедурите, ефективно прилагане на новите европравила за структурните и инвестиционни фондове до 2020 г., и законодателните реформи с цел по-добър контрол и взаимодействие с европартньорите. Борбата с корупцията и измамите с евросредства остава приоритет за България и Европа, заяви тя. И още:

„Злоупотребите с европейски средства са особено чувствителна тема за страни като България. Нуждата от постоянен и ефективен контрол върху правилното разходване на европейската солидарност се обуславя и от факта, че във време на икономическа криза, тя е ключова за развитието на регионите, за повишаването на конкурентоспособността на бизнеса, подобряване условията на труд и образование и осигуряване на заетост.”

„Тук съм, за да изразя ясно послание, че в ЕК имаме нулева толерантност към измамите и корупцията. Но и, че България няма да е сама в борбата с тях. Страната ще получи и техническа помощ от ЕК с външни експерти”, заяви генералният директор на ГД „Регионална и селищна политика” на ЕК Валтер Дефаа. По думите му:

„Данните за България сочат, че близо седемдесет процента от публичните инвестиции са от еврофондовете. Тоест, те са много важни за страната. Залогът е много голям. Като цяло ЕС губи годишно над 120 млрд. евро заради корупция и измами. Корупцията е огромен проблем. Но тя унищожава и доверието на гражданите и фирмите в ЕС. Това е много важно. Защото става дума не само за пари. Това е въпрос и на риск за доверието” – подчерта още той.

Г-н Дефаа подчерта още, че ще ни дава насоки как да оценяваме риска от измамите, как да установяваме подправени документи и пр. Той одобри акцента в стратегията на България за борба с корупцията и измамите до 2020 г. за повече прозрачност. И подчерта, че това ще се отплати от страна на българите и българските фирми с повече доверие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 10 юли 2024 г.

В „България днес“ на 10 юли ви даваме актуална информация от България и българските общности по света, разговаряме с проф. Красимир Станчев от италианския университет Roma Tre за проблемите пред българските лекторати зад граница и за това може ли да..

публикувано на 10.07.24 в 19:00
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20