Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Tромпетистът Росен Захариев-Роко: За мен музиката е свещенодействие, а музикантът – служител на духа

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: личен архив

В последно време една българска формация значително се отличава от останалите у нас. Това е „Metaфormoзa”, името е игра на буквите в думата и значението й. Зад нея стои тромпетистът Росен Захариев-Роко. Той е „причината” родните джаз меломани да попаднат в свят, доста по-различен от очакваното. Но това не е отличителен белег само за „Metaфormoзa”, а за присъствието на Роко във всеки състав, в който свири. Започва да се занимава с музика още от дете, като голяма „школа” за него се оказва пеенето му седем години в Детския радиохор. От малък се увлича по ударните инструменти, по-късно преминава на пиано. Чарът на тромпета го завладява вече в по-осъзната възраст. Влияние оказва и неговият преподавател Антон Христов. Завършвайки средното си образование като класически инструменталист, Росен Захариев не поема по традиционния път като оркестрант, а избира свой. Значителна роля в това съдбовно решение играе Георги Корназов, цугтромбонист, негов съученик и приятел. Повече от 20 години Роко се развива и експериментира в света на свободния, импровизиращ стил на джаз музиката.
„Metaфormoзa” е сформирана през 2012 година от Росен Захариев – Роко, който свири заедно с Антони Рикев (бас), Николай Данев (барабани) и Мирослав Иванов (китара). С радост мога да кажа, че в момента съм обладан от вдъхновение и имам силното желание да се задържа в това състояние – разказва тромпетистът. – Щастлив съм, че съм музикант, щастлив съм, че това ми е работата. Случва се това, което трябва и когато трябва. Два дни преди участието ни на фестивала „Brazzobrazzie” тази година с „Metaфormoзa” влязохме в студио и записахме доста пиеси, спонтанно, без репетиции. В близко бъдеще ще ги представим и в албум, дебютен за тази формация. Причината да тръгна да търся нещо извън джаза е, че в света вече има творци, свирещи в този стил със своя специфика. Музиката, изпълнявана от „Metaфormoзa”, може да бъде наречена по най-различен начин. Тони и Ники за мен не са джаз музиканти. Справят се перфектно с groove и beat така, както повечето джазмени не го правят. Именно заради това свиря с тях. Търсил съм този начин на интерпретация от дълго време, т.е. структурата, върху която да сложа какъвто и да е мелодичен материал и да го „изкажа” с моя инструмент. Миро е инструменталист, който „плува” еднакво добре във всички музикални води, виждам как израства пред очите ми като професионалист.
Идеята за формирането на „Metaфormoзa” възникна на едно от изданията на фестивала „Аполония”. Там, заедно с Тони и Миро ни хрумна, че искаме да свирим заедно. Това е ключът към успеха според мен – да чуеш нещо, преди то да се е случило. По този начин се събират и точните хора в подходящото време. Оттам нататък всичко става от само себе си. За мен тази енергия е свързана с духа, който не спира, ако човек сам не го спре. Това, което се случва на сцената – хората разбират, че не е предварително подготвено, т. е. всичко става „тук и сега”, пред тях. Повечето формации, с които работя, са свободно импровизиращи. Не правим репетиции, а излизаме на сцената и хората са свидетели на целия процес. Това ни е работата и мисля, че се получава усещане за един невероятен полет през измеренията, който всеки път ни издига все по-нагоре.

Росен Захариев-Роко е отворен към най-различни проекти, които не са само и изцяло музикални. През лятото му предстои да прави колаборация в театрално-танцувален. Лично той има стремеж да прави опити за подобни проекти в киното.

Още от категорията

Енергия за полет с G.R.A.S.

Група G.R.A.S. е създадена в края на 2004 г. от бивши членове на популярната формация „Фанданго“. Името е абревиатура от малките имена на членовете: Георги Русев - бас, вокали, Росен Сеновски - китари, клавишни (който е в групата до 2008 г.),..

публикувано на 19.01.22 в 09:40

София е фон на видеото към песента „Живот в ремонт“

Петко Славов е композитор, басист, китарист. В началото на 2014 г. излиза първият му солов албум – „Записки на последния влюбен”, който включва 10 песни и може да бъде слушан свободно в Spotify, Itunes, както и на неговия канал в YouTube...

публикувано на 17.01.22 в 09:45

„Не мога да спра“ – най-новият проект на Иван Радуловски

Иван Радуловски е певец, текстописец и продуцент. С музика се занимава от ранна възраст. През 2013 г. участва във втория сезон на “X Factor“, а от 2015 г. започва соловата си кариера. Последната му песен   „Не мога да спра“ известно..

публикувано на 14.01.22 в 09:55
Подкасти от БНР