Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска кухня в Ханой, виетнамски инвестиции в България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

По стара българска традиция, когато нещо в страната започва да скърца, премиерите предприемат „отдавна планирано посещение” в далечна страна за няколко дена. През отминаващата седмица, в която продължи да се вихри скандалът с неизрядните чуждестранни електроразпределителни компании, когато Еврокомисията заплаши България със санкции и спиране на фондовете за най-различни прегрешения и когато управляващите се чудеха на кого да угодят – на САЩ или Русия, по украинския въпрос – премиерът Пламен Орешарски, обграден със свита от министри, бизнесмени и специални пратеници на средства за масова информация, отпътува на посещение във Виетнам.

Посещението започна с откриване на български ресторант в Ханой, единствен в столицата, който ще предлага на виетнамците традиционни български гозби. По този повод в някои от телевизионните репортажи стана дума, че в далечната азиатска страна е на почит кучешкото месо, а не агнешкото и свинското, както е у нас. Това накара по-възрастните българи да си спомнят осемдесетте години на миналия век, когато хиляди виетнамци следваха и работеха в България и тогава много бързо бездомните кучета по улиците на градовете изчезнаха.

А официалната част на посещението започна с протоколни срещи на най-високо ниво. Орешарски разговаря с премиера на Виетнам Нгуен Тан Зунг, с председателя на Националното събрание Нгуен Шин Хунг, с Генералния секретар на Виетнамската комунистическа партия Нгуен Фу Чонг. Домакините не пропуснаха да изкажат благодарност на България за оказана помощ при изгонването на американския окупатор от тяхната страна. Може само да се гадае какви смесени чувства предизвикаха тези благодарности у Пламен Орешарски, премиер на бивша комунистическа страна, която вече десет години е член на НАТО и приютява американски военни бази на своя територия.

Все пак Пламен Орешарски спази протокола. Каза пред своите домакини, че България разглежда Виетнам като стратегически партньор в Югоизточна Азия и че иска да засили икономическото си присъствие в този регион, че България, като член на ЕС, е готова да съдейства на Виетнам във всички негови инициативи касаещи Съюза.

Визитата на българската делегация продължи в град Дананг, където се проведе виетнамско-български бизнес форум. В неговите рамки стана ясно, че Виетнам проявява подчертан интерес да инвестира в закупуването на земеделски земи в България. А както отбеляза многозначително вестник „Монитор”, виетнамските предприемачи не проявиха никакъв интерес към „българските вафли и пушки”. По време на бизнес срещите представителите на тези браншове скучаеха, въпреки че Пламен Орешарски беше преди това заявил, че има голям потенциал за сътрудничество между двете страни в сферата на отбраната и вътрешните работи. От българска страна бе проявен интерес за съвместна дейност в областта на туризма, високите технологии и консултантските услуги.

Остава накрая някой експерт икономист да изясни в каква посока може да се развива сътрудничеството между една комунистическа държава с двуцифрен годишен ръст на икономиката и една капиталистическа държава, радваща се неистово когато този ръст започне да клони от нула към един процент.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55