Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой участници в тазгодишното издание на Международното изложение „Културен туризъм” във Велико Търново

БНР Новини
Снимка: Венета Николова

От 10 до 13 април Велико Търново е домакин на традиционното международно изложение „Културен туризъм”. Това е най-мащабният форум у нас, който акцентира върху развитието на този вид туризъм – един твърде перспективен отрасъл, който обаче все още не е разгърнал своя потенциал. По традиция борсата се провежда в Търново и това не е случайно. Старопрестолният ни град, който е един от кандидатите за европейска столица на културата през 2019-а, всъщност е сред най-посещаваните дестинации за културен туризъм в България. Само през миналата година оттук са преминали близо един милион туристи, което е с около 40 на сто повече спрямо предходни периоди. А за подобряването на туристическата инфраструктура на града и за разкриване на нови атракции са били инвестирани над седем милиона лева.

Снимка

В тазгодишното издание на търновската туристическа борса, единадесето поред, се представят над 85 изложителя от 11 държави, което е своебразен рекорд. На своите щандове участниците рекламират най-новите си атракции, културни маршрути и предложения за познавателни ваканции. Но най-сериозно е участието на българските общини. На щандовете си 65 наши общини демонстрират най-новите си предложения за културни маршрути, като повечето от тях са били изготвени през последните две години по линия на различни проекти, финансирани от ОП „Регионално развитие”.

В рамките на изложението тече и филмовият фестивал „На източния бряг на Европа”, който е посветен на туристическите продукции. Това всъщност е десетото му издание. Тази година в него се представят документални филми от 23 държави. Програмата на борсата включва и национален конкурс под наслов „Чети и пътувай”, в който се състезават специализирани печатни и онлайн издания на туристическа тематика.

Снимка: БГНЕС
А иначе самото събитие е наситено с атракции и колоритни изяви. Правят се възстановки на стари обичаи, дегустации на местни специалитети, играят се хора в изложбените зали и пр. „Гвоздеят” на борсата обаче се очертава да бъде представлението в археологическия резерват Никополис ад Иструм. То ще се състои в неделния ден, обявен в програмата като „Римски ден”. Тогава сред останките на древния град до село Никюп ще „оживеят” различни ритуали от римско време. Ще има живи картини с легионери, патриции, весталки, ще бъдат представени и занаяти, характерни за този край в миналото, като ковачество, монетосечене и др. Очаква се голям интерес да предизвика и възстановката на типична римска сватба. Освен това, гостите ще могат да стрелят с лък, да дегустират любопитни ястия от древноримската кухня и най-вече да се забавляват.

Снимка

Между другото, един от акцентите на борсата тази година е кухнята, защото, както знаем, тя е свързана с традициите, с културата на даден народ. В дните на изложението три известни търновски заведения предлагат нестандартни ястия по адаптирани исторически рецепти. Това са средновековни специалитети от времето, когато Велико Търново е бил столица на българската държава. Въпросните ястия са с атрактивни имена като „Печено по деспотски” (агнешки бут), „Радостта на войника” (печено телешко), „Спасението на селяка” (каша от булгур) и др. В момента общинската туристическа агенция „Царевград Търнов” заедно с местни ресторантьори се опитват да наложат като марка средновековната търновска кухня. Идеята е да я превърнат в още една от местните културни туристически атракции, с които старопрестолният ни град изобилства.

Снимки: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10