Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО поиска България да превъоръжи военновъздушните си сили

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тази седмица генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен проведе в София срещи с президента, премиера и министрите на отбраната и външните работи на България. Потвърди се предположението, че гостът ще поиска страната да превъоръжи военновъздушните си сили със западни изтребители. Руските са несъвместими с летателните машини на НАТО, а поддръжката и модернизирането им зависи изцяло от руската компания РСК "МиГ". Събеседниците на генералния секретар бяха изразили склонност за подобно превъоръжаване още в дните преди посещението, но въпросът е с какви средства то да стане. НАТО иска от съюзниците си да заделят за отбрана 2% от брутния вътрешен продукт, а сега България е под 1,5%. Ето защо, освен варианта сама да придобие машини на втора ръка, тя проучва и възможността за съвместна покупка с други държави от Източна Европа. Решение правителството трябва да вземе към средата на тази година.

Русмусен не изключи евентуално разполагане на военни части и техника на НАТО в България с уговорка, че това би станало след като алиансът актуализира отбранителни си планове. Актуализация се очаква в близките дни.

В контекста на обсъжданията на предстоящата среща на върха на НАТО, българската страна изрази твърда подкрепа за отправянето на покана за присъединяване към Черна гора.

Както се очакваше, основен акцент бе поставен върху развитието на украинската криза. В това отношение българската страна остана на позицията, че единствените средства за разрешаване на кризата са политическият диалог и дипломатическите инициативи.

Визитата на генералния секретар бе внимателно следена от руската страна. В деня на разговорите посланикът на Москва в София Юрий Исаков отхвърли твърденията, че руски самолети извършват извънредни полети край българското въздушно пространство. И даде да се разбере, че напрежението около кризата в Украйна не се е пренесло върху руско-българските отношения. В потвърждение съобщи, че посещението на председателя на руската Дума в България в началото на май не е отменено, а няма промяна и в намеренията за визита на председателя на българския парламент в Русия. Преди седмица посланикът се договори с премиера Орешарски през юни да се проведе и заседание на смесената българо-руска комисия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10