Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прощаваме се с композитора Борис Карадимчев

Снимка: БГНЕС
България загуби един от най-талантливите си композитори на популярна музика Борис Карадимчев. Автор е на повече от 300 песни и мелодии, сред които вечни хитове като „Бяла тишина”, „Хора и улици”, „Любовта, без която не можем”. Композира музиката за над 40 игрални филма като „Сватбите на Йоан Асен”, „Момчето си отива”, „Селянинът с колелото”, „Матриархат” и „Оркестър без име”. Автор е на музиката към 120 анимационни филма, някои от които с престижни международни награди като „Женитба”, отличен със „Златна палма” в Кан, и „Десетият кръг”, спечелил награда на фестивала в Билбао, Испания, 1998 г. В продължение на много години е художествен ръководител на хор „Пим-Пам”, както и професор в Националната академия за театрално и филмово изкуство. Носител е на много престижни отличия, между които от фестивала в Сочи /1967/, „Златният Орфей” – 1967, 1977, 1979, награда за цялостно творчество – 1997 година. Отиде си не само един от най-талантливите и обичани композитори в България, но и един лъчезарен и позитивен човек, в чието творчество разпознават живота си поколения наред.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската народна песен не може да се преведе, но е магнетична за света

Бре, откраднали Еленка, Eленка, мома хубава, та я извели, завели, на хайдушкото сборище. Най-малкото хайдутче, то на Еленка думаше: - Моме, Еленко, Еленко, не бой се, не страхувай се. Ний нема да те убием, убием, да те затрием. Най ще..

публикувано на 18.06.24 в 10:10

"Ще целуна ли"

Едно младо момиче, познато от последния сезон на "Гласът на България" – Дани Илиева – представя новата си песен, озаглавена "Ще целуна ли ". През 2022 година, едва 16-годишна, Дани става най-младата изпълнителка, спечелила "Бургас и морето". Това не..

публикувано на 17.06.24 в 10:15

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05