Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прощаваме се с композитора Борис Карадимчев

Снимка: БГНЕС
България загуби един от най-талантливите си композитори на популярна музика Борис Карадимчев. Автор е на повече от 300 песни и мелодии, сред които вечни хитове като „Бяла тишина”, „Хора и улици”, „Любовта, без която не можем”. Композира музиката за над 40 игрални филма като „Сватбите на Йоан Асен”, „Момчето си отива”, „Селянинът с колелото”, „Матриархат” и „Оркестър без име”. Автор е на музиката към 120 анимационни филма, някои от които с престижни международни награди като „Женитба”, отличен със „Златна палма” в Кан, и „Десетият кръг”, спечелил награда на фестивала в Билбао, Испания, 1998 г. В продължение на много години е художествен ръководител на хор „Пим-Пам”, както и професор в Националната академия за театрално и филмово изкуство. Носител е на много престижни отличия, между които от фестивала в Сочи /1967/, „Златният Орфей” – 1967, 1977, 1979, награда за цялостно творчество – 1997 година. Отиде си не само един от най-талантливите и обичани композитори в България, но и един лъчезарен и позитивен човек, в чието творчество разпознават живота си поколения наред.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Найден Тодоров

Софийската филхармония с концерт в една от най-прочутите зали в Амстердам

Софийската филхармония под палката на своя диригент Найден Тодоров ще свири тази вечер в амстердамската Concertgebouw – смятана за една от най-авторитетните концертни зали в света, съобщи посолството ни в Хага. Солисти на оркестъра ще бъдат..

публикувано на 06.10.24 в 07:00

Детският радиохор ще се бори за "Сребърна роза" на финала на хоровия конкурс на EВU

Детския т хор на БНР  е сред финалистите на престижния международен конкурс за непрофесионални хорове  "Н ека пеят народите "  под егидата на Европейския съюз за радио и телевизия . В последния етап от творческата хорова надпревара ще..

публикувано на 05.10.24 в 14:15

Оперният бас Славин Пеев празнува 20 години на сцената с концерт в София

На 5 октомври в камерна зала "България" в София Славин Пеев ще отбележи две десетилетия на сцената със знаменити арии от оперната класика. Заедно с него  пред публиката ще излезе пианистката и композитор Благовеста Константинова. В концерта ще..

публикувано на 04.10.24 в 15:10