Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За нестратегическото мислене на ЕС

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще ви го кажа директно – когато ЕС бе въвлечен в геополитическото противопоставяне с Русия, той не знаеше как да реагира.

Целият модел на ЕС е настроен така, че да потушава политическите страсти, насочвайки вниманието към икономиката, бюрокрацията и руския „антигейски закон”. Една от най-известните шеги в Брюксел в момента е – „по-рано ние се стреляхме, а днес спорим за рибните квоти”.

Когато работата опре до Украйна, то проблемът с изработването на стратегическо мислене отива „на кино”. Полша и Прибалтийските страни винаги са подбутвали Украйна към членство в Евросъюза, докато Франция е скептично настроена. И при цялото това разногласие най-добрия подход се оказва технократският. Текнокръси Инкорпорейтед е доминираща група и става популярно социално движение през 30-те години, като продължава да е активна и до днес. Движението нарича себе си образователна и изследователска организация и е поддръжник на технологичния дизайн за Северна Америка.

Но аз не съм съвсем сигурен, че днешната криза ще ни подтикне към изработването на стратегически подход по отношение на Украйна. Проблемът се състои в това, че Евросъюзът е разделен по отношение на санкциите, които трябва да се прилагат. Поляците и Прибалтийските страни се придържат към твърдата линия, англичаните са на ниво разговори и не е ясно с какви загуби за Ситито ще трябва да се примирят. Германия е разделена. Меркел е за твърдите мерки, докато някои членове на Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ) са за сближаване с Русия. България, Унгария, Словакия и Гърция се разглеждат като страни с проруска насоченост, особено сега, след като стана известен фактът, че сме изправени пред заплахата от енергийна катастрофа.

По този повод Владимир Путин написа писмо до ръководителите на осемнадесет европейски държави: Германия, Италия, Франция, Гърция, Австрия, Молдова, Румъния, Македония, Чехия, Полша, Сърбия, Турция, Унгария, Словения, Хърватия, България, Словакия, Босна и Херцеговина. На тези страни Русия доставя газ. И всички те са заплашени да не го получат във връзка със ситуацията в Украйна и нежеланието на ЕС да мисли конструктивно по отношение на стратегията си към Русия. Ситуацията в момента е повече на инат – никакви преговори, а само санкции и по този начин Русия, като Украйна, във всеки един момент ще рухне. За това става дума в писмото на Владимир Путин.

Отстраняването на руската делегация от участие в работата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е по-скоро безобразие, отколкото конструктивен подход. Не искат европейските депутати да вникнат в проблема и да изслушат аргументите на руската страна – по-важно е тя да се накаже за Крим и да бъде обвинена за рухването на украинската икономика.

Руският президент в писмото си предоставя подробни икономически изчисления, от което следва, че след подписването на договора за газа с Киев през 2009 г.: „Москва никога не е нарушавала нито един определен обем от доставките за Украйна, транзита към Европа или ценови гаранции. Освен това, поради всякакви отстъпки, заеми и предпочитанията на Русия, през последните четири години тя е инвестирала в украинската икономика около 35,4 милиарда долара”. Да не говорим и за срочния заем от три милиарда долара в края на 2013 година.

Може и да сме шокирани и да обвиняваме Москва и Путин в опит „да постави на колене” не само Украйна, но и цяла Европа, но лидерите на ЕС нямат друг конструктивен изход, освен този да зарежат реториката и да седнат на масата за преговори. В противен случай „ни очаква нов ледников период” в икономиката и енергетиката на Европа, където присъства като една малка част от цялото – България.

Още от категорията

Започва регистрацията за президентските и парламентарните избори

Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за президент и вицепрезидент на България и за народни представители в българския парламент, насрочени на 14 ноември 2021 г...

публикувано на 21.09.21 в 05:05

Подкрепата за „Продължаваме промяната“ ще дойде от различни по идеология избиратели

Новата политическа формация около бившите министри на финансите и на икономиката във второто служебно правителство на Румен Радев заяви желанието си да бъде един от факторите в следващия състав на Народното събрание. Заявката им да продължат..

публикувано на 20.09.21 в 10:32
Радан Кънев

Партиите на протеста търсят предизборно обединение с новия политически проект

“Общото явяване на изборите на “Демократична България” и на новата формация „Продължаваме промяната“ е огромна възможност реформаторските сили за първи път от 1997 г. да спечелят избори и да получат първия мандат за съставяне на правителство”, заяви пред..

публикувано на 19.09.21 в 14:13