Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Феникс” – музикално уравнение с известен край

БНР Новини
Снимка: Елена Цветкова







След три успешни албума, след четири година работа, след спадове и върхови моменти, музикантите от група „Д2” представиха новата си продукция. Дискът носи името „Феникс”.

„Всеки знае мита за Феникс – митологичната огнена птица – разказва Александър Обретенов, басист на състава. – „Минахме през много неща – и добри, и лоши. В момента се асоциираме с това име и смятаме, че албумът е като възкресение за „Д2”. Както сподели Митко Кърнев: „Ако трябваше сега да кръстим групата, името й щеше да бъде „Феникс”. Не мога да определя, дали този албум е продължение на предишните ни проекти. Музикалната среда сега е коренно различна в сравнение с отпреди осем години, когато издадохме диска „Шест”. Тя се променя динамично. Вкусовете на хората са други в момента, нашите – също. Но се надявам, че албумът ще се хареса на публиката.”

Заглавната песен е последната, записана за диска. „Но тя решава цялото уравнение в него” – казват музикантите. Те правят подарък за феновете си – композицията „Феникс” може да бъде свободно свалена от официалния сайт на състава. На него има възможност, също безплатно, да бъде прослушан целия албум.

Музикантите от „Д2” започват да работят, специално върху композиции, които ще влязат в този албум, през пролетта на 2010 г. Тогава заминават за Кюстендил и по-конкретно над града, в бившата резиденция на Тодор Живков в Осоговската планина. Пренасят цялата си техника, мобилно студио, инструменти… „Бяхме като на лагер” – спомнят си те. Там прекарват няколко месеца и вдъхновени от природата създават основната част на двайсетина песни, които по-късно довършват в София. За текстовете им помага известният в музикалните среди Александър Петров, автор на не един хит. Следва финален подбор и така се стига до десет композиции, обединени от едно настроение в диск, с метална птица на обложката. Този първи тираж е лимитиран. „Д2” има идея за Коледа да направи ново допълнено издание с всички песни, които са завършили.

Албумът на „Д2” включва и четири бонус трака. Те са с участието на гост-изпълнители: поп певицата Мария Илиева, американската китарна легенда Lanny Cordola и рок иконата Slash от „Guns N' Roses”. „За нас е удоволствие да работим с толкова добри музиканти, да се разбираме, уважаваме и колаборираме”– споделя Александър Обретенов.

Повечето песни в новия албум „Феникс” са на български език. Деян Каменов-Дидо, вокалът на „Д2” признава: „С годините разбрах, че е важно да пееш в България на родния си език, за да може това, което казваш да достигне до хората. Затова е малко странно, че имаме и три, които са на английски. Но те останаха, защото ни звучат по-добре така”. И четиримата музиканти казват, че новият им албум е най-доброто, което са направили до момента. „Любимата ми песен се сменя всеки ден” – споделя Александър Обретенов, а в момента е на вълната на „Краят на лятото”. Сезонът, който наближава, по традиция е сред най-активните за групата. „Лято” означава за „Д2” концерти из цяла България, а сега и представяне на песните от новия албум.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05