Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкровище от III хилядолетие пр. Хр. постъпи в НИМ

БНР Новини
Снимка: БТА

След успешна операция на ДАНС срещу престъпна група, в Националния исторически музей постъпиха находки от III хил. пр.н.е. Предметите са златни – около 15 хиляди на брой. Става дума главно за мъниста и други детайли с различна форма. Смята се, че са от три огърлици.

„Те са около 1500 години по-стари от Троянската война” – заяви директорът на музея Божидар Димитров за съкровището. „Много е висока научната му стойност, тя запълва празноти в българската история. Находката отново сочи, както и Варненското съкровище (с най-старото обработено злато в света – от V хил. пр.н.е.), а и Вълчитрънското (от ІІ хил. пр.н.е.), една много висока цивилизация в българските земи. По това време тя отсъства в Европейския континент. Но това е нещо нормално, тъй като ние сме звеното между Европа и Азия, а в тази част на Азия – Месопотамия и прочие, се е развила за първи път висока човешка цивилизация. Тя е стъпила в българските земи и оттам през следващите хилядолетия се е прехвърлила в Европа.”

Смята се, че скъпоценностите са изкопани в Карловския край. Преди време там археологът Мартин Христов разкри подобна богата златна находка. Накити от нея – две огърлици, сега бяха показани паралелно с новопостъпилите предмети.

Къде другаде в страната са намирани подобни миниатюрни и прецизно изработени златни мъниста? „Точно такива има от района на Рупите, те са над 160” – казва в интервю за Радио България Мартин Христов. „Такива предмети се откриват и в района на Краището, Кюстендилско. Те излизат при промиване на речните наноси на река Струма за добив на алувиално злато в индустриални количества през 90-те години на миналия век. Там са намерени няколко такива предмета. Подобни артефакти са открити от Шлиман в Троя през втората половина на ХІХ век.”

Снимка: Венета Павлова
И още – на гръцкия остров Лемнос, в селището Полиохни от III хил. пр. Хр. Както и в Северна Турция – в Мала Азия. „Подобни украшения има в целия Преден Изток, но не са в такива количества, а и са много по-различни като форми” – посочва археологът. Какво можем да мислим за културата и уменията на хората, които са създали накитите, постъпили в Националния исторически музей?

„Първо, трябва да почнем от това, че бронзовата епоха е време на експериментите в работата с метал” – отбелязва Мартин Христов. „Тогава се появява първата сплав, направена от човека. Тя е между медта и арсена, а впоследствие на медта и калая, за да имаме бронз. Но тези хора, разбира се, експериментират и със злато, сребро, и т.н. Така че явно технологичните им умения са достатъчно съвършени, за да могат да произведат подобни предмети.”

И още нещо – част от миниатюрните предмети според съвременни бижутери не могат да бъдат направени без лупа. А тогава лупи не е имало. Това е само една от загадките, които поставя древното съкровище.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15