Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново е шампион по туризъм

БНР Новини
Снимка: Венета Николова

Над един милион посетители са преминали през Велико Търново миналата година, с което старата ни столица се нарежда на първо място в класацията на най-посещаваните български градове. Освен това, за разлика от голяма част от туристическите ни центрове, които зиме изпадат в летаргия, тук цари оживление през цялата година, а културният живот ври и кипи. Изложби, фестивали, театрални постановки, международни конференции, младежки хепънинги на открито – изкушенията за ценителите на изкуството нямат край! Да не говорим за туристите, които едва смогват да разгледат поне част от тукашните културни и исторически забележителности!


Затова мнозина се завръщат отново и отново за радост на хотелиери, ресторантьори, турагенти и пр. Лятно време в старата част на града почти не се чува българска реч, а по време на големи празници или международни срещи е невъзможно да намериш свободно място в хотели и гостите си правят резервации в съседни градове. За да усетиш духа на старата ни столица обаче, е добре да останеш в нея за по-дълго. Разходи се по улица „Гурко” – едно от емблематичните места на Търново с плътно притиснатите една в друга стари къщи, механи, хотелчета и пр. и се наслади на приятната гледка към амфитеатрално разположения по поречието на река Янтра град. Отдели си поне една сутрин за Самоводската чаршия с кокетните ѝ занаятчийски работилници и магазинчета за сувенири. Влез в шекерджийницата и си поръчай кафе на пясък, кадаиф, локум на клечка или реване.


Отбий се в местните музеи – етнографския, историческия, затворът, в който били изтезавани въстаниците ни от турския поробител, сградата на първото българско Народно събрание… Една от местните забележителности е откритият през миналата година Музей на восъчните фигури. В него „оживяват” средновековни владетели от Второто българско царство, боляри, обикновени хорица и занаятчии. Те са толкова истински, че имаш чувството, че всеки момент ще проговорят. Но най-впечатляващ е хълмът Царевец със средновековната си крепост, увенчана, като с царска корона, от сградата на Патриаршията. Това емблематично не само за Търново, но и за България място, често се превръща във фантастична сцена на прословутото шоу „Звук и светлина”. Тогава историческият хълм се озарява от феерични светлинни и звукови ефекти и сякаш се пробужда от вековния си сън, за да изживее отново някогашната си слава.


И колкото и да си мислиш, че познаваш този град, винаги ще бъдеш изненадан от нещо ново и различно. Като се започне от многобройните му църкви, които едва ли ще можеш да обиколиш за един уикенд, и се стигне до местните ресторанти с чудесна кухня, хотелите, надпреварващи се в предлагане на какви ли не екстри и пр. Сред новите атракции на Търново е увеселителното влакче, което разхожда туристите из забележителностите му и ги отвежда в подножието на хълма Царевец. Гостите на старата ни столица вече могат да посетят и останките на римския град Никополис ад Иструм, отстоящи на 25 км. Най-новата атракция беше открита с пищно шоу, придружено от възстановки на легионерски боеве, танци на весталки и средновековни занаяти.

Културният туризъм е сред приоритетите на местната администрация, която през миналата година инвестира около 7 млн. лева за подобряването на туристическата инфраструктура. Повечето от тези средства са били осигурени от ОП „Регионално развитие” по линия на различни проекти. Амбицията не само на общината, но и на жителите на един от най-красивите ни градове, е избирането му за европейска столица на културата за 2019 г. Между другото и сега Търново е културна столица. Неслучайно тук се провежда Международното изложение „Културен туризъм”, което тази година отбеляза рекорден брой участници от единадесет държави. „Много неща се случват в града ни” – обяснява разпалено Цветомир Бояджиев – управител на общинска туристическа агенция „Царевград Търнов” и добавя, че той и колегите му са убедени, че именно Търново трябва да стане европейска столица на културата.


„Ние имаме самочувствието, че заслужаваме това. Разполагаме с човешкия потенциал, със знанието, ентусиазма, опита. Нашите млади хора искат да работят по нови проекти, с които да представят културното ни наследство, но и да създадат нещо за бъдещето, което европейци и българи да видят. Частният бизнес инвестира в нови хотели и ресторанти. В предстоящия програмен период ще бъдат отпуснати средства по различни програми за разкриване на нови археологични обекти и атракции.”

Един от проектите е за изграждане на крайбрежна улица край река Янтра. Предвижда се и обособяването на речен плаж с възможности за слънчеви бани, както и на парк край реката. А защо да не бъдат пуснати и малки, симпатични плавателни съдове за разходки, по подобие на парижките бато муш? Така Янтра ще грейне като Сена, а Велико Търново, освен европейска столица на културата, ще стане и град на любовта!

Снимки: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50