Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петдесетият рожден ден на оркестър „София”

БНР Новини
По време на снимки за филма „Оркестърът на София”.
Снимка: предоставена от екипа на филма „Оркестърът на София”

На 16 април 1964 г. е създаден оркестър „София”. Юбилеят беше отбелязан преди ден (на същата дата) в столичния клуб „Tea House”. Идеята за този празник е на Стефан Колев и Илиян Сабадошев. „За нас е важно да знаем историята на българската музика, а също – да представим на публиката архивните записи, с които разполагаме” – споделят двамата организатори на събитието. По тяхна покана се събраха десетина от изпълнителите, свързани с известния комбо състав. Под звуците на уникални грамофонни плочи те се върнаха към миналото, изпълнено с концерти, с весели и тъжни моменти от общата им биография. Беше показан и филмът „Оркестърът на София”, посветен на годишнината  (режисьор - Росен Елезов, сценарист - Хелия Чавдарова, оператор - Цветан Недков) Сред гостите беше и дългогодишният ръководител на „София” Димитър Симеонов – саксофонист, основател на оркестъра, а по-късно – негов диригент:

„Преди да се появи оркестър „София” към Столичната община вече работеха камерният ансамбъл „Софийски солисти”, с диригент Васил Казанджиев и „Софийският духов оркестър”, ръководен от Сашо Михайлов. Имаше необходимост от комбо състав за големите програми, с които общината участваше в международен проект. По онова време София беше „побратимена” с 28 столици. Представители на културата и изкуството пътуваха на обменни начала. В началото оркестър „София” обедини музиканти от оркестър „Оптимистите”, от Биг бенда на БНР.”

Снимка

Сред най-ярките моменти от историята е участието в „Златният Орфей” през 1973 г. Тогава „София” акомпанира на чуждестранните гости в престижния международен конкурс. Сред тях е и култовата група „Ricchi e Poveri”. Музикантите пристигат рано сутринта, изморени от пътуването, а нотите им били изгубени някъде. Същата вечер предстои концерт и запис за „Балкантон”. Димитър Симеонов моли техния ръководител да изпее песните от програмата, записва ги на магнетофон. За щастие пет души от състава са прекрасни аранжори. Около обед е първата репетиция, в 18 ч. генералната, а вечерта – блестящ рецитал. През 1980 г., когато се създава „Динамит брас бенд”, от оркестъра се отделят седем музиканти. По същото време Симеонов получава покана да работи с Лили Иванова. Оркестър „София” се ражда отново и няколко години съпровожда голямата певица в различни страни по света. Сега, макар и на 82-годишна възраст, саксофонистът продължава да свири. „Благодаря на Бога, че имам тази възможност” – казва още той.

Снимка

Барабанистът Крум Калъчев – един от музикантите, започнал своята кариера в оркестър „София”, също си спомня началото:

„Тогава в оркестъра имаше много известни имена – Християн Платов, Иван Данов, Косьо Драгнев, Людмил Георгиев – все „стари лъвове”. Аз бях най-младият. Имахме турнета из цяла България, често – с чуждестранни изпълнители. Участвахме и в сборна програма, заедно с певци от Музикалния театър, актьори от Народния и Сатиричния театър. Имахме голям успех.”

Петдесетгодишнината на оркестър „София” ще бъде отбелязвана през цялата 2014 г. Сред събитията е и концертът на сборна формация от бивши участници в рамките на Международния джаз фестивал в Банско.

Снимките са предоставени от екипа на филма „Оркестърът на София”.

Още по темата ТУК!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05